eur:
393.97
usd:
369.38
bux:
65756.88
2024. április 23. kedd Béla
Cuban flag hanging on a door in Trinidad, Cuba
Nyitókép: Sabinoparente

Cenzúrázzák az internetet – ez Kuba válasza a kritikára

Kormányellenes tüntetéseket követően a közösségi médiát és az internetet érintő korlátozásokat jelentett be Kuba vezetése - a vezetés kritikusai szerint ezekkel az ellenvélemények elfojtása a cél.

A kubaiak a közösségi médiát használták a tüntetésekről készült felvételek megosztására és a támogatók mozgósítására: az új rendeletek bűncselekménynek minősítik a közrendet megváltoztató cselekményekre való felbujtást. Arról is rendelkezik, hogy azoktól, akik dezinformációkat terjesztenek vagy az ország vezetésének renoméján rontanak, vonják meg az internethez való hozzáférés jogát, írja a BBC.

A rendeletről szóló hírek a Gaceta Oficial című lapban jelentek meg egy hónappal a Kuba kommunista vezetését kritizáló tüntetéseket követően. A San Antonio de los Baños városából elinduló demonstrációsorozatot nem egyetlen ember szervezte meg, hanem

az internet segítségével jöhetett létre.

Azt követően, hogy a Facebookon közzétettek egy videót a San Antonióban vonuló tüntetőkről, a tüntetések egymás után szerveződtek.

Kubában az internethez való hozzáférés sokkal nehézkesebb, mint a világ legtöbb részén: a mobilinternet mindössze 2018 óta érhető el Kubában. Ennek köszönhetően az emberek végre nem csak az állami tulajdonú médiából tájékozódhatnak. A telekommunikációs csatornákat ugyanakkor még mindig az állam kontrollálja: a tüntetéseket követő órákban és napokban sokan tapasztalták, hogy már nem férnek hozzá a Facebookhoz, a WhatsApphoz, az Instagramhoz vagy a Telegramhoz. A brit Netblocks, egy internetforgalmat monitorozó vállalat szerint

ez valószínűleg a kubai vezetés reakciója volt a tüntetésekre.

Az új rendelet meghozásának oka a kubai kormány indoklása szerint a kubaiak védelme az internetes bűnözéstől.

Wilfredo González kommunikációs miniszterhelyettes az AFP hírügynökségnek elmondta, az új szabályozást a kubaiak személyes adatainak és magánéletének védelmére hozták. Hozzátette, ezzel az állami tisztviselőket is védik, mivel az új szabályok értelmében senki sem becsmérelheti országunk vagy forradalmi folyamatunk tisztviselőit.

José Miguel Vivanco, a Human Rights Watch amerikai részlegének igazgatója a Twitteren azt írta, hogy a rendeletek a kormányzat internet feletti hatalmának megszigorítását szolgálják. Hozzátette, hogy Kuba presztízsének befolyásolása mostantól "kiberbiztonsági incidensnek" minősül. Az elkövetőkre kiszabható büntetésekről még nem tudni semmit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×