eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány elfoglalt székhelyén, Dzsalálábádban 2021. augusztus 15-én. Ezen a napon a kormányerők ellen küzdő tálib harcosok bejutottak az afgán főváros, Kabul külterületeire.
Nyitókép: MTI/EPA

Tüzet nyitottak a tálibellenes tüntetőkre, több halott

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban egy tálibellenes tüntetésen.

Szemtanúk és egy volt rendőrségi tisztségviselő közlése szerint a tálibok tüzet nyitottak, miközben helyi lakosok leeresztették a tálibok zászlóját, és megpróbálták kitűzni az afgán nemzeti lobogót a város egyik terén.

Afganisztánban augusztus 19-én ünneplik a függetlenség napját.

Videofelvételeken látszik, amint tálib harcosok a levegőbe lőnek és botokkal támadnak az összegyűltekre, hogy feloszlassák a tömeget. Egy helyi hírügynökség egyik újságírója arról számolt be, hogy a tálibok ütlegelni kezdték őt és operatőr kollégáját, miközben tudósítani akartak a felfordulásról.

Afganisztánban ezrek próbálják elhagyni az országot a tálib hatalomátvétel miatt, és sokan az otthonukban rejtőzködnek.

Az országban egyetlen tartományban, a Kabultól északra eső Pandzsirban nem tudták átvenni eddig az uralmat a tálibok.

Ottani videofelvételek tanúsága szerint potenciális ellenzéki aktivisták gyülekeznek abban a térségben. Köztük van a hatalomból elűzött afgán kormány több tagja is, Amrulla Száleh volt első alelnök, aki kedden a Twitteren saját magát az ország legitim ügyvivő elnökének nevezte, illetve Biszmilla Mohammadi védelmi miniszter és Ahmad Maszúd, a korábban a tálibok ellen harcoló – 2001-ben meggyilkolt – Ahmad Sah Maszúd, az Északi Szövetség egykori vezetőjének a fia. Egyelőre nem világos, hogy ők készülnek-e arra, hogy szembeszálljanak az ország túlnyomó részét néhány nap alatt elfoglaló tálib mozgalommal.

Kabul, 2021. augusztus 18.
A tálibok által közreadott képen Hámid Karzai korábbi afgán elnök (b3), Anasz Hakkani, a befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkani-hálózat vezetője (j2) és Abdullah Abdullah, az afganisztáni nemzeti megbékélési tanács elnöke (j) megbeszélést folytat Kabulban 2021. augusztus 18-án.
MTI/AP/Tálibok
A tálibok által közreadott képen Hámid Karzai korábbi afgán elnök (b3), Anasz Hakkani, a befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkani-hálózat vezetője (j2) és Abdullah Abdullah, az afganisztáni nemzeti megbékélési tanács elnöke (j) megbeszélést folytat Kabulban. MTI/AP/Tálibok

Pandzsir tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára.

A tálibok – hírügynökségi jelentések szerint – azon dolgoznak, hogy „inkluzív, iszlám kormányt” hozzanak létre. Tárgyalásokat folytatnak Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdulla volt külügyminiszterrel, a korábbi nemzeti megbékélési tanács vezetőjével. Karzai és Abdulla szerdán Anász Hakkánival, a tálib mozgalmon belül működő nagy hatalmú Hakkáni-hálózat egyik magas rangú tagjával tanácskozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×