eur:
390.77
usd:
364.76
bux:
68334.65
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay.com

Elhunyt a sudoku atyja

A rejtvényrajongó és -kiadó Kadzsi Maki 69 éves korában halt meg, neki köszönhetően vált világszerte ismertté a matematikai rejtvény.

A világszerte emberek milliói által kedvelt rejtvény népszerűségét meghozó Kadzsi Maki daganatos betegségben szenvedett, írja a BBC. A férfi kiadóként tett sokat annak érdekében, hogy széles rétegek ismerhessék meg ezt a rejtvénytípust.

Maki Kadzsi egyetemi tanulmányait nem fejezte be, először egy nyomdában dolgozott, majd megalapította Japán első rejtvénylapját. A már létező rejtvénytípusok népszerűségét vizsgálva hozta létre a sudokut – a szó japánul azt jelenti, minden számnak egyjegyűnek kell lennie – valamikor a nyolcvanas években.

Ha valaki nem ismerné a rejtvénytípust: a sudokuban egy 9-szer 9 kockából álló négyzetben kell az egytől kilencig terjedő számokat elhelyezni úgy, hogy egy vízszintes vagy függőleges soron belül se ismétlődjenek meg azok. A rejtvény nehézségét az határozza meg, hogy a készítő hány számot és milyen elrendezésben írt be előre.

A számrejtvény körülbelül két évtizede vált népszerűvé világszerte, amikor is egyre több lap jelentette meg a sudoku-rejtvényeket oldalain. Ma már a mentális képességeket frissen tartó rejtvényként gondolnak arra a föld minden táján.

Becslések szerint naponta százmillióan ülnek sudokut megoldani, 2006 óta pedig minden évben világbajnokságon mérettetnek meg a legjobb rejtvényfejtők.

Kadzsi folyamatosan dolgozott a rejtvénytípus finomításán, melyben negyedévente megjelenő magazinjának olvasói is segítették. Epeúti daganatban szenvedve júliusban mondott le kiadójának vezetéséről.

"Nagyon meghatódom, amikor meglátok egy új rejtvényötletet, amiben rengeteg lehetőség rejlik – mondta 2007-ben a BBC-nek, hozzátéve, hogy a jó rejtvény kitalálásának titka az, hogy a szabályokat egyszerűvé kell tenni. – Olyan, mintha kincset találnánk. Nem az a lényeg, hogy lesz-e belőle pénz, hanem pusztán az izgalom, hogy megpróbáljuk megoldani."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×