eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Kim Dzsong Un húga is beszólt Washingtonnak

Egyben leárulózta Dél-Koreát.

Dél-Korea és az Egyesült Államok óriási biztonsági válságot kockáztat a térségbeli feszültség súlyosbításával - idézte szerdán a KCNA észak-koreai hírügynökség az országot irányító Koreai Munkapárt központi bizottságának alelnökét a közelgő dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlattal kapcsolatban.

"A hadgyakorlattal Szöul a Washington ajánlotta szövetséget választotta a két Korea közti béke helyett (...). Meg fogjuk velük értetni, milyen veszélyes döntést hoztak, és azt, hogy egy rossz választás miatt milyen közel kerültek egy óriási biztonsági válsághoz" - szögezte le Kim Jong Csol.

A politikus - aki korábban részt vett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump volt amerikai elnök találkozójának előkészítésében - úgy vélte továbbá, hogy Szöul és Washington nem viszonozzák Phenjan jóindulatát.

A hadgyakorlatot a tervek szerint a jövő héten kezdik meg, de kedden már elkezdődött az előkészítése. Washington és Szöul tagadta, hogy a műveletet támadás előkészítésére használná. Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentette egyes hadgyakorlataik volumenét.

Kedden Kim Dzsong Un húga, a Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályát vezető Kim Jo Dzsong szintén bírálta a műveletet, amelyet egyúttal "árulásnak" minősített Szöul részéről.

A két Korea vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat, és javítják a két ország kapcsolatát.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×