eur:
392.86
usd:
368.16
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels.com

Már van európai ország, ahol nem kezdheti meg minden iskolás a tantermi évet

Lettországban oltási igazolványt, a gyógyulást igazoló hivatalos iratot vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a tantermi oktatásban részt vevő diákoknak az új tanév kezdetétől - döntött a kormány kedden.

Lettországban oltási igazolványt, a gyógyulást igazoló hivatalos iratot vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a tantermi oktatásban részt vevő diákoknak az új tanév kezdetétől - döntött a kormány kedden.

Az oktatási miniszter közlése szerint az intézkedés célja, hogy járványügyi szempontból biztonságos közegben kezdődhessen meg szeptember elsején az új tanév, folyjon az oktatás.

A diákoknak augusztus 23. és 30. között kell elvégezniük az első szűrővizsgálatokat, a további tesztelés az egészségügyi minisztérium által kidolgozott ütemterv alapján fog történni. A tervek szerint rendszeressé tennék az állami költségen végzendő szűrővizsgálatokat az oktatási intézményekben, de egyelőre még nem világos milyen gyakorisággal.

Az alig kétmillió lakosú Lettországban a járvány kezdete óta 139 587 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, akik közül 2561-en hunytak el a kórban. Jelenleg 62 Covid-19-beteget ápolnak kórházakban. Az oltási kampány december 28-án indult, időközben a lakosság 37,37 százalékát immunizálták. A nyájimmunitás kialakításához azonban 70 százalékos átoltottságra lenne szükség.

A rigai vezetés korábban kötelezővé tette a oltást az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és az oktatásban dolgozók számára. A munkáltatók ebben a körben október elsejével felmondhatnak azoknak a munkavállalóknak, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal.

Anita Muizniece oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy a biztonságos tantermi oktatás megindításához a tanári kar 80 százalékát be kell oltani. Eddig 67 százalék kapta meg a védőoltást. A tárcavezető becslése szerint nagyjából ezer pedagógus hagyhatja el az állami oktatási rendszert a kötelező oltás miatt.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×