eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tűzoltók dolgoznak a nyugat-franciaországi Nantes Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában 2020. július 18-án. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet az épületben. A székesegyházban 1972-ben komoly tűz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet.
Nyitókép: Tűzoltók dolgoznak a nyugat-franciaországi Nantes Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában 2020. július 18-án. MTI/AP/Laetitia Notarianni

Megöltek egy papot Franciaországban, hiába figyelték a gyilkost

Az elkövető feladta magát, a nantes-i katedrálistűz miatt állt a rendőrség látókörében.

A Franceinfo közszolgálati rádió szerint a meggyilkolt Olivier Maire atyára Saint-Laurent-sur-Sevre-ben bukkantak rá egy missziósházban.

A hatvanéves atya hónapok óta szállást adott gyilkosának - mondta el egy rendőrségi forrás.

Darmanin támogatásáról biztosította az ország katolikus közösségét, és hozzátette: a nap folyamán felkeresi a térséget.

Egy, az ügyet jól ismerő forrás elmondta, hogy a gyilkos feladta magát a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen.

A férfi igazságügyi megfigyelés alatt állt a tavaly júliusi nantes-i katedrálistűzzel kapcsolatban - tette hozzá a forrás. A hatóságok ugyanis azt gyanítják, hogy ő gyújtotta fel a gótikus katedrálist. A tűzben értékes freskók semmisültek meg, és tönkrement a templom híres orgonája is, amely még a francia forradalmat és a második világháborút is túlélte.

A Valeurs Actuelles című jobboldali médium információi szerint a gyilkosságot egy ruandai migráns, a 40 éves Emmanuel Abayisenga követte el. Ezt Christelle Morançais, a Loire-mente régió tanácsának elnöke is megerősítette a Twitteren.

A hatóságok vizsgálják az elkövető indítékát.

A ruandai férfi korábban önkéntesként dolgozott az egyházmegyénél. Később kitoloncolással fenyegették meg.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nevű párt vezetője a Twitteren azt írta: "Franciaországban előfordulhat, hogy valaki illegálisan érkezik az országba, felgyújtja a nantes-i katedrálist, nem utasítják ki, majd visszaesik, és meggyilkol egy papot". Le Pen aláhúzta: az állam és a belügyminiszter teljes csődjét látja a történtekben.

Darmanin a válaszában azt írta: Le Pen a tények ismerete nélkül gerjeszti a vitát. A migránst ugyanis a kitoloncolási rendelet ellenére addig nem távolíthatják el Franciaországból, amíg igazságügyi megfigyelés alatt áll - érvelt.

A Vatikán egyelőre nem reagált a katolikus pap meggyilkolására.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×