eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden amerikai elnök beszél a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen a washingtoni Fehér Házban 2021. július 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Joe Biden ajtót mutatna a szexuális zaklatással vádolt New York-i kormányzónak

Az amerikai elnök szerint Andrew Cuomónak le kell mondania.

Joe Biden egy keddi washingtoni sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: tartja magát ahhoz, amit márciusban mondott, hogy ha beigazolódnak a Cuomo ellen felhozott vádak, akkor úgy véli, a kormányzónak le kellene mondania. Az Egyesült Államokban szokatlannak számít, hogy az elnök távozásra szólít fel egy megválasztott kormányzót, aki ráadásul egyben párttársa – mutattak rá hírügynökségek.

Cuomo az ellene felhozott vádakat vizsgáló jelentés közzététele utáni beszédében azt állította:

soha nem zaklatott senkit, és leszögezte, hogy nem mond le tisztségéről.

Jen Psaki fehér házi szóvivő borzalmasnak nevezte a vádakat. A szenátus demokrata többségét vezető Chuck Schumer, illetve a szintén demokrata többségű képviselőház elnöke, Nancy Pelosi is lemondásra szólította fel Cuomót. Pelosi elismeréssel adózott azoknak a nőknek, akik vették a bátorságot, hogy nyilvánosság elé álljanak a Cuomo elleni vádakkal.

Pennsylvania, New Jersey, Rhode Island és Connecticut demokrata párti kormányzói közös közleményükben a vizsgálat eredményei feletti döbbenetüknek adtak hangot. Megjegyezték: szerintük is távoznia kellene a kormányzónak.

New York állam képviselőházának demokrata elnöke Cuomo minél gyorsabb eltávolítását követelte.

Carl Heastie szerint egyértelművé vált, hogy a kormányzó elveszítette a képviselőházi demokrata többség bizalmát, és nem maradhat tovább hivatalában.

New York állam főügyésze, Letitia James egy hónapokig tartó vizsgálat eredményeit kedden ismertetve közölte: Cuomo szexuálisan zaklatta az állami hatóságok több jelenlegi és egykori női munkatársát,

fogdosta, csókolgatta és ölelgette őket, valamint illetlen megjegyzéseket tett rájuk.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy Andrew Cuomo és támogatói bosszút álltak az egyik korábbi alkalmazotton, aki vádakkal állt elő. A vizsgálat során a felkért ügyvédek – Anne Clark és Joon Kim – 179 emberrel beszéltek és 7400 bizonyítékot vizsgáltak meg, köztük dokumentumokat, e-maileket, hangfájlokat és fotókat. A 168 oldalas jelentésben kitértek arra is, hogy a 2011 óta hivatalban lévő kormányzó ellenséges és félelemteli munkahelyi légkört teremtett női beosztottjai számára.

A beszámoló civil vizsgálat eredménye, amelynek nincsenek automatikus jogi következményei, legfeljebb egy eljárás megindításának alapjául szolgálhatnak.

„A következő lépésekről a kormányzó, a törvényhozás és a nyilvánosság döntenek”

– tette hozzá a főügyész.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×