eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
SHANGHAI, CHINA - FEBRUARY 23: Bright signs in the main shopping street of the city centre, Nanking Street, on February 23, 2018 in Shanghai, China. Chinas most populous city is also one of the worlds largest megacities. (Photo by Vincent Isore/IP3/Getty Images)
Nyitókép: Vincent Isore/IP3/Getty Images

Nankingi víruskitörés: a legrosszabb Vuhan óta

A kínai állami média aposztrofálja így a friss kitörést. A helyi repülőtér vezetőségét megrovásban részesítették. Már öt provinciát és Pekinget is elérte az új fertőzések láncolata. Nanking mind a 9,3 millió lakosát szűrni fogják.

A vírus a város zsúfolt repterén jelent meg: július 20-án találták az első esetet, azóta kétszáz ember betegedett meg. A Global Times értesülése szerint augusztus 11-ig nem indít járatokat a reptér a válaszlépések részeként. Mindemellett megkezdődött a tesztelések sorozata városszerte – ennek keretében Nanking mind a 9,3 millió lakosát szűrni fogják, írja a BBC.

A hivatalos álláspont szerint a delta variánsnak köszönhető a kitörés létrejötte, a terjedésnek pedig az nyújtott táptalajt, hogy egy nagy forgalmú repülőtér is érintett. A repülőtér vezetőségét megrovásban részesítették, a Kommunista Párt egyik magas rangú fegyelmi szerve szerint a felügyelet hiánya és a szakszerűtlen vezetés is a problémák között van.

Az eddig elvégzett tesztek tanúsága szerint 13 város érintett már a kitörésben, köztük Csengtu, illetve a főváros Peking is.

A Global Timesnak nyilatkozó szakértők ugyanakkor úgy vélik, sikerült korai szakaszában elkapni a kitörést, így még kontroll alá vonható.

Nankingi hivatalos tájékoztatás szerint a vírussal megfertőződöttek közül hét ember állapota kritikus. A kitörés hatására a kínai közösségi médiában szárnyra kaptak a spekulációk azzal kapcsolatosan, hogy vajon a kínai oltások hatékonyak-e a delta variánssal szemben. Az nem ismert, hogy a megfertőzöttek oltottak voltak-e, néhány dél-ázsiai ország ugyanakkor a közelmúltban jelentette be, hogy kínairól másféle oltásra vált.

Kína eddig sikeres volt a járvány kordában tartásában, amit főként a határok lezárásával, illetve a kitörések szoros kontroll alatt tartásával tudott elérni. A pénteken 64 új esetet jelentettek az országban, ezek nagyobb része még behurcolt, nem helyi átadású.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×