eur:
387.17
usd:
356.68
bux:
66149.9
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontján 2021. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Hamarosan elkészülhet a Pfizer deltaellenes oltása

A cél, hogy már a delta variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosítson.

A hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével készül az új Pfizer vakcina: az új variánsokat jellemző nukleotid-sorrendek hatalmas adatbázisokba kerülnek, ezeket használják. Az mRNS-technológia pedig lehetőséget ad a nagyon gyors fejlesztésre - mondta Falus András immunológus az ATV-nek. Arról beszélt, hogy a továbbfejlesztett szer hamarosan elkészülhet, de pontos határidőt még nem tudni, ám akár őszre is elkészülhet.

Lisziewicz Julianna immunológus kifejtette, a mostani mRNS-vakcinák is nagyon jó hatásfokkal működnek a delta ellen, ezt akarják még tovább fejleszteni.

Falus András beszélt még, hogy kiemelten fontos lenne az eddig be nem oltottak mihamarabbi immunizálása, és véleménye szerint nem kell mindenkinek harmadik oltás (például úgy tűnik, egy évig védettek a Pfizer és Moderna vakcinát felvett emberek), ám a Sinopharm vakcinát kapott 60 év felettieknek ő adna harmadik adagot.

Figyelmeztetett, hogy Franciaország, Portugália, Horvátország és Görögország is erőteljesen növekvő esetszámokat jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Dőlnek a történelmi csúcsok a tőzsdéken, tépik a DAX indexet

Dőlnek a történelmi csúcsok a tőzsdéken, tépik a DAX indexet

Jó hangulatban indul a kereskedés az európai tőzsdéken, a DAX újra csúcsra ment, miután a vártnál szebb számokat jelentett zárás után az Nvidia, ami lendületet adott a chipgyártók részvényeinek, és az autógyártók is szárnyalnak ma reggel. A japán piac új történelmi csúcsra emelkedett, a Nikkei 1989-es rekordja dőlt meg. Makroadatokból sem lesz ma hiány, európai és amerikai beszerzési menedzser index adatok, és inflációs statisztika érkezik a nap folyamán, a magyar piacon pedig a Magyar Telekomra lesz érdemes figyelni, amely zárás után teszi közzé negyedik negyedéves számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×