eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontján 2021. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Hamarosan elkészülhet a Pfizer deltaellenes oltása

A cél, hogy már a delta variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosítson.

A hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével készül az új Pfizer vakcina: az új variánsokat jellemző nukleotid-sorrendek hatalmas adatbázisokba kerülnek, ezeket használják. Az mRNS-technológia pedig lehetőséget ad a nagyon gyors fejlesztésre - mondta Falus András immunológus az ATV-nek. Arról beszélt, hogy a továbbfejlesztett szer hamarosan elkészülhet, de pontos határidőt még nem tudni, ám akár őszre is elkészülhet.

Lisziewicz Julianna immunológus kifejtette, a mostani mRNS-vakcinák is nagyon jó hatásfokkal működnek a delta ellen, ezt akarják még tovább fejleszteni.

Falus András beszélt még, hogy kiemelten fontos lenne az eddig be nem oltottak mihamarabbi immunizálása, és véleménye szerint nem kell mindenkinek harmadik oltás (például úgy tűnik, egy évig védettek a Pfizer és Moderna vakcinát felvett emberek), ám a Sinopharm vakcinát kapott 60 év felettieknek ő adna harmadik adagot.

Figyelmeztetett, hogy Franciaország, Portugália, Horvátország és Görögország is erőteljesen növekvő esetszámokat jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×