eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin
A litván-fehérorosz határ a litvániai Kapciamiestis településen 2021. július 19-én. Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex 60 határőrt vezényel a litván-fehérorosz határra július 29. és október 6. között, miután a szomszédos Fehéroroszországból idén csaknem 2100 illegális bevándorló lépett be Litvánia területére. Litvánia július elején határkerítés építésébe fogott a közel-keleti és afrikai migránsok áradata miatt a Fehéroroszországgal közös szakaszon. A kerítés a tervek szerint 550 kilométer hosszúságú lesz.
Nyitókép: MTI/EPA

Litvánia kifogyott a pengésdrótból, megakadt a határkerítés építése

Adományokat is kaptak, de így sincs elég alapanyag az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó, 550 kilométer hosszú határkerítés építéséhez a Fehéroroszországgal közös határán - közölte vasárnap Arnoldas Abramavicius litván belügyminiszter-helyettes.

A BNS helyi hírügynökségnek Abramavicius már pénteken megerősítette, hogy kifutottak a NATO-szabvány pengésdrótból. Mint mondta, Litvániában nem gyártanak ilyet, így a vilniusi vezetés bilaterális szinten kért segítséget más országoktól. Észtország szombaton jelezte, hogy száz kilométernyi pengésdrótot ad Litvániának, de Szlovéniával és Dániával is folytatnak megbeszéléseket.

Litvánia július 9-én látott neki a határkerítés megépítésének Fehéroroszországgal közös határán, miután azzal vádolta meg a fehérorosz hatóságokat, hogy külföldről migránsokat szállítanak az országba, és onnan illegális úton akarják bejuttatni őket az Európai Unióba.

A határkerítés várhatóan 41 millió euróba (14,6 milliárd forint) kerül majd, és az elképzelések szerint egy fal is ki fogja egészíteni. A projektet ellenzi az Európai Unió.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×