eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Újabb rangos díjat kapott Karikó Katalin

A rangos Asztúria hercege elismerést összesen hét olyan kutató kapta meg, aki a koronavírus elleni vakcina elkészítésén munkálkodott.

A díjat odaítélő bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a díjazottak névsorát: eszerint idén elismeréssel illetik Karikó Katalin mellett az amerikai Drew Weissmant és Philip Felgnert, a német Uğur Şahint és Özlem Türecit, a kanadai Derrick Rossit és a brit Sarah Gilbertet, írja az ABC News.

A bizottság indoklásában így fogalmazott velük kapcsolatosan: "a tudománytörténet egyik legkiemelkedőbb teljesítményének vezető alakjai.

A kutatás terén kifejtett munkásságuk olyan innovatív alkalmazásokhoz vezetett, mint például a koronavírus elleni hatékony vakcinák rendkívül rövid idő alatt történő előállítása.

Munkájuk kiváló példája a kutatás jelentőségének a közegészségügy védelmében világszerte".

Az ötvenezer eurós elismerést összesen nyolc kategóriában ítélik oda Spanyolországban, művészet, sport és társadalomtudományok terén is jutalmaznak szakembereket a tudomány mellett. A spanyol ajkú világ legelismertebb díját általában októberben Ovideóban adják át az elismert szakembereknek.

Karikó Katalin évtizedek óta foglalkozik a hírvivő RNS technológiájával, elismeréssel azonban gyakorlatilag azóta illeti csak munkásságát, mióta neve a koronavírus elleni oltások kapcsán világszerte ismertté vált. Azóta megkapta a Rosenstiel Awardot, a Wilhelm Exner Medaillen osztrák elismerést, a svájci Reichstein-érmet, a szegedi tudományegyetem díszdoktorává választotta, Emberi Méltóságért-díjjal, Széchenyi-díjjal, Semmelweis-díjjal, Jedlik Ányos-díjjal és Straub F. Brunó-plakettel tüntették ki. Szeged és Csongrád-Csanád megye díszpolgára lett, a közmédia az év emberévé választotta, sokan pedig a Nobel-díj nagy esélyesének is tartják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×