eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazottak a római San Filippo Neri kórház koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. október 29-én, a koronavírus-járvány második hulláma idején. Giuseppe Conte olasz kormányfő szigorú járványügyi korlátozó intézkedéseket vezetett be, miután elérte a huszonötezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma.
Nyitókép: Védőruházatot viselő alkalmazottak egy római kórház koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. október 29-én. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Uniós intézkedések jönnek a jövőbeli járványok elleni fellépés érdekében

Az Európai Bizottság kedden közleményt tett közzé, amelyben tanulságokat fogalmaz meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban és arra vonatkozóan, hogy mit kell javítani az esetleges jövőbeli hasonló kihívások kezelése érdekében.

A bizottság a többi között szorgalmazta, hogy még idén új és továbbfejlesztett európai információs rendszernek kell létrejönnie a járvánnyal kapcsolatos információk gyűjtésére. Emellett ez év végéig egy európai fő járványügyi szakértő kinevezését és egy megfelelő irányítási struktúra kiépítését is sürgette. A bizottságnak továbbá éves felkészültségi jelentést kell készítenie, és létre kell hoznia a válsághelyzetek kezelésére szolgáló eszköztárat.

A testület kiemelten fontosnak nevezte: az EU-nak elegendő aktív kapacitással kell rendelkeznie ahhoz, hogy évente 500-700 millió adag oltóanyagot állítson elő, és az adagok fele az esetleges újabb világjárvány első hat hónapjában rendelkezésre álljon. Azt is javasolta továbbá, hogy uniós szinten összehangoltabb és kifinomultabb megközelítést kell kidolgozni a félretájékoztatás és a dezinformáció kezelésére.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb létre kell hozni egy erős európai egészségügyi uniót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×