eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) beszél legidősebb fiával, Viktarral, miután megválasztották őt a Fehérorosz Olimpiai Bizottság új elnökévé Minszkben 2021. február 26-án. A minszki közgyűlésen a küldöttek a két Lukasenka közül választhattak. Az államfői posztot is betöltő idősebbik Lukasenka 1997 óta volt a helyi ötkarikás testület vezetője is, míg fia az első alelnök tisztét látta el 2019 óta. A minszki választás előtt, még decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen, mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a NOB szerint a jelenlegi vezetés nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.
Nyitókép: MTI/EPA/BELTA/Andrej Sztaszevics

Később jött meg az email a bombafenyegetésről, mint hogy földre kényszerítették a gépet

Fehéroroszország azzal igyekezett igazolni a Ryanair-repülő földre kényszerítését, hogy bombafenyegetést kaptak a Hamásztól. Egy svájci emailszolgáltató tájékoztatása szerint nem stimmel az időrend.

A bombafenyegetést, amelyre hivatkozva a fehérorosz légi irányítás minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság járatát fedélzetén a később őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíróval, a gép eltérítése után küldték – tudatta a Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott emailszolgáltató.

A cég nem árult el többet az üzenettel kapcsolatban, de megerősítette, hogy azután küldték, hogy a fehérorosz légierő eltérítette a gépet.

"Nem láttunk hiteles bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fehérorosz állítások igazak

– állította a svájci cég közleményben. – Támogatni fogjuk az európai hatóságokat vizsgálataikban, mihelyst jogi kérelmet kapunk erre."

A fehérorosz légi irányítás vasárnap egy bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A kényszerleszállás után a minszki biztonsági szervek letartóztatták a gépen utazó Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét, miután a NEXTA az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tömegtüntetések idején. Prataszevicsen kívül letartóztatták barátnőjét, Szofija Szapegát is.

A fehérorosz hatóságok szerint a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom bombafenyegetése miatt kényszerítették leszállásra a repülőgépet. A Hamász tagadta, hogy tudomása vagy bármi köze lenne bármilyen bombafenyegetéshez, az európai vezetők pedig államilag szervezett emberrablással vádolták Fehéroroszországot.

A londoni székhelyű Dossier Center nevű kutatócsoport szerdán közzétette az emailt, amelyik az állítólagos Hamász-fenyegetést tartalmazta. Ebből az derült ki, hogy az emailt 24 perccel azután küldték, hogy a fehérorosz hatóságok tájékoztatták a gép személyzetét a bombafenyegetésről. Az email elküldésének idejéről először a Daily Beast amerikai hírportál és a Newlines Magazine számolt be.

Forrás: dossier.center
Forrás: dossier.center

Az üzenetnek az a lényege, hogy ha az Európai Unió nem áll le Izrael támogatásával a mostani háborúban, akkor felrobbantják Vilnius fölött a bombát. Az nem villágos, hogy az EU hogyan hozhatott volna döntést a kérdésben a repülő landolásáig hátra lévő legföljebb egy órában.

Az európai vezetők újabb szankciókat készítenek elő Fehéroroszországgal szemben a vasárnapi incidens miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×