eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nyomozóhivatal vezetőjével, Ivan Naskevics-csel tanácskozik Minszkben 2020. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov

Lukasenka is megszólalt a Ryanair-gép ügyében

Manfred Weber Moszkva felelősségét firtatja az incidens kapcsán.

Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van - jelentette ki a minszki parlamentben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Az államfő most első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint Lukasenka kijelentette, a fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el, a repülőgép útját az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) közelében változtatták meg. Felvetette, hogy mi lett volna, ha hirtelen teljes riadókészültségbe kellett volna hozni az atomerőmű biztonsági rendszereit? Megismételte azt a korábbi minszki állítást, hogy a repülőgép személyzete maga döntött úgy, hogy leszáll Minszkben. Elutasította azt a feltételezést, hogy a pilótákat fehérorosz MiG-29-es vadászgépek kényszerítették leszállásra.

Közben az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójának vezetője, Mafred Weber arról beszélt, hogy a fehérorosz mellett az orosz vezetés is a felelősök közé tartozhat a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében.

A Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának elnöke egy német lapinterjúban kiemelte: "határozottan nem" gondolja, hogy a Kreml csupán tétlen szemlélője volt a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó vasárnapi járata földre kényszerítésének és a repülőn utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivista őrizetbe vételének.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül "rendszerének nincs esélye a túlélésre", ezért "sokan abból indulnak ki, hogy valamennyi lényegi lépést egyeztetnek Moszkvával" - mondta Manfred Weber az Augsburger Allgemeine című lap hírportálján közölt interjúban.

A német politikus hozzátette: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem "tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat" követ. Az Európai Uniónak erre a felállásra kell berendezkednie - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×