eur:
394.94
usd:
372.07
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nyomozóhivatal vezetőjével, Ivan Naskevics-csel tanácskozik Minszkben 2020. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov

Lukasenka is megszólalt a Ryanair-gép ügyében

Manfred Weber Moszkva felelősségét firtatja az incidens kapcsán.

Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van - jelentette ki a minszki parlamentben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Az államfő most első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint Lukasenka kijelentette, a fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el, a repülőgép útját az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) közelében változtatták meg. Felvetette, hogy mi lett volna, ha hirtelen teljes riadókészültségbe kellett volna hozni az atomerőmű biztonsági rendszereit? Megismételte azt a korábbi minszki állítást, hogy a repülőgép személyzete maga döntött úgy, hogy leszáll Minszkben. Elutasította azt a feltételezést, hogy a pilótákat fehérorosz MiG-29-es vadászgépek kényszerítették leszállásra.

Közben az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójának vezetője, Mafred Weber arról beszélt, hogy a fehérorosz mellett az orosz vezetés is a felelősök közé tartozhat a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében.

A Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának elnöke egy német lapinterjúban kiemelte: "határozottan nem" gondolja, hogy a Kreml csupán tétlen szemlélője volt a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó vasárnapi járata földre kényszerítésének és a repülőn utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivista őrizetbe vételének.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül "rendszerének nincs esélye a túlélésre", ezért "sokan abból indulnak ki, hogy valamennyi lényegi lépést egyeztetnek Moszkvával" - mondta Manfred Weber az Augsburger Allgemeine című lap hírportálján közölt interjúban.

A német politikus hozzátette: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem "tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat" követ. Az Európai Uniónak erre a felállásra kell berendezkednie - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×