eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Hasimoto Szeiko, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke egészségügyi szakértőkkel tárgyal a koronavírus-járvány megfékezéséről Tokióban 2021. április 30-án. Japánban az új variánsok miatt megnőtt a fertőzések száma ezért több prefektúrában veszélyhelyzetet rendeltek el. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik külföldi nézők nélkül. Felmerült, hogy a játékokat zárt kapuk mögött rendezzék, de erről még nem született döntés.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kato Isszei

Oltás Japánban: a lovak közé csapnak, hogy lehessen olimpia

A tokiói játékok kezdetére igyekeznek a lehető legtöbb idős embert beoltani. Nem kapkodta el a kormány.

A koronavírus elleni tömeges oltásra alkalmas központokat hoztak létre hétfőn két japán városban, köztük Tokióban. Az országban most először alkalmazták a Moderna oltóanyagát is.

"A kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabban minél többen megkapják az oltást" - jelentette ki Kato Kacunobu kormányfőtitkár újságírók előtt.

A tokiói oltóközpontban a tervek szerint naponta 10 ezer, az oszakaiban pedig 5000, 65 éves és ennél idősebb embert oltanak be. A műveletben részt vesznek a hadsereg orvosai is.

Szuga Josihide miniszterelnök kifejezte reményét, hogy e korcsoport tagjait július végére mind beoltják. Jóllehet többen is a tokiói nyári olimpiai játékoka újabb elhalasztását vagy lefújását akarják, a miniszterelnök ismét leszögezte: meg szeretnék tartani a július 23-án kezdődő olimpiát.

A japán egészségügyi hatóságok pénteken hagyták jóvá a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagokat, ám az egészségügyi minisztérium közlése szerint az utóbbit egyelőre nem fogják használni az oltási kampányban, részletesebben nem említett "egészségügyi aggodalmak" miatt. Az AstraZeneca-vakcina használatát több országban felfüggesztették vagy elvetették, miután vizsgálatok szerint bizonyos, nagyon ritka esetekben vérrögöt okozhat.

Japánban eddig csak a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltottak, és a kormányt több bírálat érte az oltási kampány lassúsága miatt.

A több mint 125 milliós szigetországban mostanáig a lakosság csupán két százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát, miközben a vírus több variánsa is felbukkant már, köztük a jóval fertőzőbbnek és veszélyesebbnek számító indiai mutáns is.

Több egészségügyi szakértő úgy véli, elképzelhető, hogy a fiatalabb korosztályok beoltására jövő márciusig várni kell, sokan pedig felhívják a figyelmet arra, hogy hiány van egészségügyi dolgozókból. Korábban csak az orvosok és a nővérek voltak jogosultak oltani, tovább terhelve a már így is nyomás alatt lévő egészségügyet, nemrég azonban e jogot kiterjesztették a visszavonult nővérekre és a fogorvosokra is, hétfőn pedig a kormány a gyógyszerészeket is segítségül hívta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×