eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Palesztin rakétát lőnek ki izraeli célpontokra Gázából 2021. május 17-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, amelynek során légicsapásokban eddig 192 palesztin, köztük 58 gyerek vesztette életét Gázában.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izrael-szakértő: két dolog tudta csak összehozni a politikai elitet

Nem szűnnek a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a támadásoknak addig nem lesz vége, ameddig nem hoznak tető alá egy tűzszüneti megállapodást a nemzetközi felek.

Az elmúlt egy hét során a Hamász terrorszervezet csaknem háromezer rakétát lőtt ki Izrael területére, amelyre válaszul a zsidó állam hadereje – titkosszolgálati információit fölhasználva – igyekszik eltörölni a Hamász teljes rakétaarzenálját, létesítményeit és olyan képességeit, mint például az alagútrendszere. A harcok pedig mindaddig folytatódni is fognak, ameddig a nemzetközi felek nem lesznek képesek egy tűzszüneti megoldást tető alá hozni a Hamász és Izrael között – mondta az InfoRádióban Csepregi Zsolt Izrael-szakértő.

Ami a veszteségeket illeti, azok Izraeli oldalon az első napokban meglehetősen súlyosak voltak, legalábbis abból a szempontból, hogy korábban még nem volt példa arra, hogy a Hamász képes lett volna egyszerre, pár perc leforgása alatt száznál is több rakétát kilőni, amelyek Tel-Avivot és Jeruzsálemet is elérhették – magyarázta az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese. A kezdeti napok „meglepetését” követően azonban az izraeli haderő – és diplomácia is – sikeresen vette föl a küzdelmet, bizonyítva, hogy megfelelő információkkal rendelkezik a terrorszervezet gázai állásairól, amikre komoly csapásokat mért (tudni érdemes, hogy a Hamász vezetőinek nagy része az övezeten kívül tartózkodik).

Emellett a kezdeti bizonytalanság után Izrael hagyományos és kevésbé hagyományos partnerei is a pártjára álltak. Ezzel együtt ugyanakkor mostanra erősödik a nemzetközi nyomás, tette hozzá a szakértő, hogy „bármi áron, de vége kell szakadjon az összecsapás-sorozatnak”.

Akár arab pártok is kerülhetnek a kormánykoalícióba

Csepregi Zsolt a kiújult harcokkal kapcsolatban arra is emlékeztetett: Izraelben csaknem két és fél éve belpolitikai válság van, amely során csupán

két olyan dolgot volt/van, ami összehozta a politikai elitet: az egyik a koronavírus-válság, a másik – úgy tűnik, hogy – egy háború a Hamásszal szemben.

Hiszen annak ellenére, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök, valamint Beni Gantz védelmi miniszter a belföldi porondon nagyon komoly ellenfelek, a krízis során abszolút egy álláspontot képviselnek.

A tudásközpont nemzetközi igazgató-helyettese szerint a kialakult helyzet nem köthető egy adott belpolitikai mozzanathoz, még ha az izraeli társadalomban komoly feszültség érezhető, amit egy „új és aggasztó” jelenség is alátámaszt, miszerint az összecsapásokat kisebb zavargások is követték az arab izraeli polgárság egy kisebbségének részéről Izrael területén.

„Erre mindenképp belpolitikai választ kell találni.”

Csepregi Zsolt szerint vagy az arab pártok kormánykoalícióba való bevonásával a következő választáson, vagy valamilyen társadalmi szerződés révén a politikai felek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×