eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Támogatók ünnepelnek a párt madridi székháza előtt 2021. május 4-én, miután Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnök, az ellenzéki konzervatív Spanyol Néppárt (PP) jelöltje győzött az előrehozott madridi tartományi parlamenti választásokon.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Lemondott a madridi tartományi választások következtében a koalíciós főtitkár

A konzervatív Néppárt (PP) nyerte a kedden tartott előre hozott madridi tartományi parlamenti választásokat, aminek legnagyobb meglepetése Pablo Iglesias, a spanyol kormánykoalíció kisebbik pártjának, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) alapító-főtitkárának lemondása volt.

A szavazatok 99,9 százalékos feldolgozottságánál a PP 65 mandátummal végzett az élen több mint 1,6 millió szavazattal, a leadott voksok 44,7 százalékának megszerzésével.

Az autonóm tartományt 26 éve irányító jobboldali politikai erő eddigi képviselői helyeinek több mint a dupláját nyerte el, de négy mandátum híján nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a régió parlamentjében.

A várakozásoknál jobban szerepelve második helyen jutott be a helyi törvényhozásba a Több Madrid (Más Madrid) nevű baloldali párt 24 mandátumot nyerve 16,9 százalékos, több mint 614 ezer szavazatot jelentő támogatottsággal.

A Spanyolországot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Párt az eddigi legrosszabb választási eredményét érte el a tartományban 610 ezer vokssal és 16,8 százaléknyi szavazattal. A megszerzett 24 mandátum 13-mal kevesebb annál, mint amennyivel eddig rendelkeztek.

Negyedikként jutott be a tartomány törvényhozásába a PP-től jobbra elhelyezkedő Vox párt 13 mandátumot szerezve, ezzel egy képviselői helyet javítva. A szavazók 9,1 százaléka választotta őket, több mint 330 ezer ember.

Javítva korábbi pozícióján, de a pártok közül utolsóként nyert képviseletet a tartományban a központi kormánykoalíció kisebbik pártja, az Unidas Podemos; 7,2 százalékos támogatottsággal, 260 ezer szavazattal 10 képviselője ülhet a madridi törvényhozásban az eddigi 7 helyett.

Az eredmények ismeretében Pablo Iglesias, a párt vezetője váratlanul bejelentette lemondását és visszavonulását.

Azt mondta, választási szereplésükből úgy tűnik, nem tud kellőképpen hozzájárulni ahhoz, hogy jelentős politikai erővé váljanak a tartományban a következő két évben, a soron következő helyi választásokig.

Iglesias március 15-éig az ország kormányának miniszterelnök-helyettese volt, akkor jelentette be, hogy távozik a posztról, mert indul a madridi tartomány elnöki tisztségéért.

A választások legnagyobb vesztese az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így kiesett a madridi parlamentből. A legutóbbi tartományi választásokon, 2019-ben 26 mandátumot szerzett, és a PP-vel együtt alkotta a régió kormánykoalícióját.

Az előre hozott választások kiírását március elején jelentette be Isabel Díaz Ayuso konzervatív néppárti (PP) elnök, elébe menve annak, hogy koalíciós partnere, valamint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtson be vele szemben.

A koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett rendezett választásokon 76,2 százalékkal rekordot döntött a részvételi arány. A legutóbbi, 2019-es tartományi választások alkalmával a szavazásra jogosultak 64,2 százaléka adta le voksát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×