eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin
Jean Castex új francia miniszterelnök ismerteti kormányprogramját a parlament párizsi üléstermében 2020. július 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

"Allahu akbar!" - ezt hallották a fültanúk a francia rendőrnő leszúrásakor

Az elnök és a miniszterelnök is megszólalt a pénteki "iszlamista támadás" után.

A francia köztársaság elleni támadásnak nevezte szombaton az ország miniszterelnöke a Rambouillet rendőrségének egyik adminisztratív alkalmazottját egy nappal korábban ért halálos támadást.

"Ismétlem, a köztársaságot támadták meg. Ismétlem, a francia államot érte fenyegetés. Ezt nem hagyjuk szó nélkül" - szögezte le Jean Castex újságírók előtt Toulouse-ban.

A csak Stephanie néven azonosított rendőrnőt péntek délután érte halálos késszúrás, szemtanúk szerint támadója, egy tunéziai állampolgár azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!". A férfit meglőtték és őrizetbe vették, később belehalt a sebeibe.

Emmanuel Macron francia elnök a támadást követően Twitteren azt közölte, Franciaország ismét iszlamista terrortámadás áldozata lett.

A nyomozást a terrorelhárító szolgálatok vezetik. A terrorelhárítási nyomozók a nap folyamán kikérdezték az üggyel összefüggésben pénteken őrizetbe vett három személyt, hogy az elkövető, Jamel G. kapcsolatban állt-e szélsőséges csoporttal, illetve egyedül cselekedett-e.

A tettes 2009-ben illegális bevándorlóként érkezett az országba, de azóta menedékstátuszt kapott, legálisan tartózkodott Franciaországban. 2020 óta munkavállalást is lehetővé tevő tartózkodási engedélye volt, Rambouillet-ben telepedett le és korábban nem volt ismert a hatóságok előtt.

Rambouillet-ben sokan fejezték ki részvétüket a rendőröknek kollégájuk elvesztése miatt, sokan virágcsokrokat nyújtottak át a rendfenntartóknak.

A SITE Intelligence Group elnevezésű hírszerzési vállalatcsoport szerint a tettesnek tulajdonított ritka Facebook- és Instagram-bejegyzésekből arra lehet következtetni, hogy csak nagy általánosságokban írt kötődéseiről, de nem lehetett nyilvánvaló kapcsolatot felfedezni szélsőséges ideológiákkal. A SITE hozzátette, hogy a férfi Mszaken tunéziai városából származott bejegyzései alapján.

A SITE szerint Jamel G. október 24-én a közösségi hálózatokon lévő profiljához tartozó fényképhez egy címkét rendelt, amellyel ellenszenvét fejezte ki Mohamed próféta megsértése miatt. Ez nyolc nappal azt követően történt, hogy Samuel Paty történelemtanár egy dzsihadista támadás áldozatává vált, ami szintén a közelben történt. A tanárral azért végzett egy 18 éve csecsen iszlamista, mert megmutatta a Mohamed-karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján.

Az elmúlt években Franciaországban több iszlamista terrortámadást követtek el: 2015-ben dzsihadisták 130 embert öltek meg Párizsban és a környékén, köztük 90-et a párizsi Bataclan klubban. Egy évvel később Nizzában egy teherautós merénylő hajtott bele a tengerparti sétányon a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot néző tömegbe. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel járművével arra törekedett, hogy minél több embert halálra gázoljon. A 86 emberéletet követelő merénylet kitervelőjeként - amelyben 206-an sérültek meg - az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. Az elkövetővel a helyszínen végeztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×