eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Koronavírusos holttestet sodort partra a víz, lezártak egy óceániai szigetet

Vanuatu tizenkét szigetének egyikén találták meg a halász testét, amelynek boncolása során kiderült, hogy koronavírust hordozott: Efate szigetét ezt követően három napig nem hagyhatta el senki sem.

A sziget kikötővárosától, Port Valutól nem mesze bukkantak a partra sodort holttestre április 11-én, nem sokkal azt követően, hogy egy brit felségjel alatt utazó tartályhajó jelezte kihajózását követően, hogy legénységének egy tagját nem találják. A hatóságok azonnali visszatérésre szólították fel a hajót, amivel egy időben megkezdődtek a kutató-mentő munkálatok is. A filippínó férfi holttestének megtalálását követően a vanuatui hatóságok visszatartották a hajót, a férfi testét pedig boncolásra szállították el, írja a BBC a Radio New Zealand tudósítása alapján.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a férfi miben halt még és teste hogyan került a partra, viszont

az alig 300 ezer fős kis országban, ahol mindössze három koronavírusos esetet jelentettek idén márciusig,

azonnali cselekvést kívánt meg a helyzet a hatóságok szerint, így három napon át senki sem hagyhatta el Efate szigetét. A tilalomra azért volt szükség, hogy a hatóságok kontaktkutatást végezhessenek.

Ezek eredményeképpen 16 ember került karanténba, közülük a legtöbben rendőrök, akik a parton a holtteste megtalálásakor biztosították a helyszínt. Russell Tamata egészségügyi miniszter amellett, hogy aláhúzta, a közösségi terjedés esélye nagyon alacsony, arra biztatja a lakosságot, hogy végeztessen tesztet.

Az eset kapcsán a vanuatui ellenzék vezetője, Ralph Regenvanu úgy nyilatkozott: bár az ország irigylésre méltóan szigorú beléptetőrendszert vezetett be minden egyes, az országba belépést nyújtó kikötőben, azt nem látták előre, hogy koronavírusos holttestet sodor a partra a víz, s az az ország egyetlen olyan halottasházába kerül, ahol nap mint nap megjelennek a gyászolók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×