eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Florin Citu román miniszterelnök-jelölt a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó

Vagy a román kormányfő megy, vagy borul a koalíció

Az USR-PLUS pártszövetség nem hagyta annyiban az egészségügyi miniszter leváltását.

Megvonja a bizalmat Florin Citu román liberális miniszterelnöktől a kormánykoalíció részét képező USR-PLUS pártszövetség, de folytatná az eddigi közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

Ezt a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS társelnöke jelentette be szerdán, miután az államfő Citu kezdeményezésére, az USR-PLUS hozzájárulása nélkül leváltotta tisztségéből Vlad Voiculescut, az USR-PLUS által jelölt egészségügyi minisztert.

A parlamentben tartott rövid sajtóértekezletén Barna rámutatott: a tavaly decemberi parlamenti választások nyomán megalakult kormánykoalíció működésének alapelve az, hogy a fontos döntéseket az abban részt vevő pártok közösen hozzák meg, márpedig Citu nem konzultált az USR-PLUS-szal arról, hogy le akarja váltani a pártszövetség által jelölt minisztert, hanem kész tények elé állította koalíciós partnereit. Barna szerint Citu arról sem egyeztetett vele, hogy őt jelölné ideiglenes tárcavezetőnek az egészségügyi minisztérium élére.

"Florin Citu mostantól kezdve nem bírja az USR-PLUS támogatását ahhoz, hogy a miniszterelnöki tisztségben maradjon"

- szögezte le Barna.

Barna úgy vélekedett: Voiculescu ellen azért indult "médialincselés", mert mandátuma első napjától kezdve harcba szállt a korrupt egészségügyi rendszeren élősködőkkel, szakembereket hozott az egészségügyi biztosítóhálózatba, és leváltotta a politikai alapon kinevezett kórházigazgatókat.

Megjegyezte: az USR-PLUS sosem vitatta, hogy a miniszterelnök alkotmányos joga kiértékelni a miniszterek teljesítményét, de szerinte ilyen kiértékelés Voiculescu esetében nem létezik, a kormányfő pedig azok malmára hajtja a vizet, akik három hónapja fékezni próbálják az egészségügyi rendszer reformját, amely a közös kormányprogramban is szerepel.

Az USR-PLUS azt javasolja, hogy a koalíciós pártvezetők közösen keressenek megoldást arra a válságra, amelybe Citu "éretlen és egyoldalú" döntése sodorta a koalíciót.

A parlamenti voksok 56 százalékával rendelkező jobbközép kormánykoalíció a - nem magyar - kisebbségi frakció támogatásával, a tavaly decemberi választások után iktatta be Florin Citu kormányát, amelyben a két kisebbik pártnak egy-egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettese, a PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek pedig 3 minisztere van

A PNL csaknem 29, az USR-PLUS 17,2, az RMDSZ pedig 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkezik, a jobboldalon tehát egymás nélkül nem tudnak kormánytöbbséget alkotni. Rajtuk kívül a korábban kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van csaknem 34 százalékos, illetve a - vírustagadó és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került - Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) több mint 10 százalékos parlamenti képviselete.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×