eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szakértő: a NATO-n belül is törést okoz a pandémia

A következő években a NATO-nak a stratégiai szolidaritás erősítésével újra kell definiálnia a közös nevezőket a fenyegetettség és a védelmi célok tekintetében – mondta az Inforádiónak Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa.

A következő évek legfontosabb feladata a NATO számára politikai lesz, a szövetségnek belülről kell megújulnia – fogalmazott Csiki Varga Tamás. Az elmúlt években nemcsak Donald Trump volt amerikai elnök megosztó politikája, hanem a szövetségesek közötti ellentétek is ezt erősítették meg. Elég csak arra gondolni, hogy Emmanuel Macron francia elnök agyhalottnak nevete a NATO-t, amivel arra célzott, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett, és az a fajta stratégiai konzultáció, a tervek és álláspontok egyeztetése, ami szükséges harminc tagállam közös cselekvésének az összetartásához, nem működik megfelelően.

Az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden támogatja azt, hogy újra kell definiálni a stratégiákat – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, aki arról is beszélt, hogy a NATO harminc tagállamát miként érintette a koronavírus-járvány. Az adatok azt mutatják, ami talán megdöbbentő lehet, ezekben regisztrálták a megbetegedéseknek az 57 százalékát, ami globálisan nagyjából 69 millió embert jelent az elmúlt egy évben, és a haláleseteknek a 48 százalékát, vagyis 1,3 millió esetet. Bár vélhetően torzított adatról lehet szó, hiszen az átláthatóság és a nyilvántartás pontatlanabb a világ más országaiban, ezzel együtt a pandémia komoly erőpróbát jelent a NATO országaira.

Annál is inkább, mert a tagállamok védelmi kiadásai 2015 óta növekvő pályán vannak, kicsit javítva a tehermegosztáson az Egyesült Államokkal, és nagyságrendileg 50 milliárd euró plusz forrást biztosítva Európában katonai célokra. A koronavírus-járvány miatt azonban előfordulhat, hogy ez a növekvő trend nem lesz fenntartható – tette hozzá Csiki Varga Tamás, aki szerint stratégiai távlatokban, a következő 5-10 évben a nagyhatalmi versengések kiéleződése várható, főként a Oroszországgal, illetve más regionális szereplőkkel szemben Európa szomszédságában. A NATO-nak pedig nagyon oda kell figyelnie, a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny, a legfejlettebb infokommunikációs és az egyes védelmi technológiák körében. Elsősorban azért, hogy fejlesztési versenyhátrányba ne kerüljön – mondta Csiki Varga Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Ukrán és magyar tisztviselők telefonbeszélgetést folytattak, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket. Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy a jövő héten ismét megbeszélést tartanak, és folytatják a közös munkát az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozó előkészítéséhez – számolt be az ukrán Rubryka.com.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×