eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma
Armin Laschet, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozik a párt berlini székházában 2021. január 25-én.
Nyitókép: MTI/AP pool/Michael Sohn

Szakértő: teljesen nyílttá vált a verseny Németországban

A két tartományi választáson is veszítő CDU nimbuszát Molnár Tamás Levente szerint nem csak a válságkezelés problémái "ütik".

A németországi Baden-Württemberg tartományban a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot a helyi törvényhozási választáson. A CDU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió mindkét helyen történelmi vereséget szenvedett. A mostani eredmények hatással lesznek a szeptemberi parlamenti választásokra is – mondta az InfoRádióban a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Molnár Tamás Levente Németország-szakértő.

"Baden-Württemberg egy tradicionálisan konzervatív tartomány, amelyet tíz éve a Zöldek vezetnek, de egy igen értékkonzervatív zöld politikus állt az élén. Vele szemben a kereszténydemokraták nehezen találnak fogást, és ez meg is látszott az eredményekben, a Zöldek nagyon nyertek" – ecsetelte a szakértő.

Az idei év, mint nyomatékosította,

egy "szuperválasztási" év hat tartományi választással, a szeptemberi parlamenti voksolással.

"Ezek a tartományi választások, pláne a mostani kettő komoly trendalkotó erővel bírhat, ezért kihatással lehet az országos választásokra" – vélekedett.

Az országos mérések szerint a CDU a CSU-val együtt népszerűtlenedett, 37-ről 28 százalékra apadt a tábor, a kereszténydemokraták pedig az év elején elnököt is váltottak, Armin Laschetnak viszont – mint Molnár Tamás Levente rámutatott – számos nehézséggel kellett még szembenéznie, és "eléggé nehéz két hónapon van túl":

  • korrupciós ügyek
  • maszkbeszerzési botrány
  • azerbajdzsáni "kenőpénzek" ügye.

Közben a Zöldek "stabilan működnek", a szociáldemokraták pedig "picit tudtak nyerni" az utóbbi időben, úgyhogy most már a szakértő megfogalmazása szerint "nyílt a verseny".

"Nem olyan egyértelmű, hogy a konzervatív pártok kormányon fognak maradni,

hiszen matematikailag elképzelhető, hogy egy balközép többség keletkezik, ami ugye a CDU-CSU rémálma lenne" – ecsetelte Molnár Tamás Levente.

Szerinte sosem voltak nagy víziói, de egy megbízható, "jól kormányzó" imidzset sugárzott eddig a CDU-CSU, ezt kezdték ki az utóbbi idők korrupciós ügyei, és nem jött jól az oltási kampány agyonbürokratizált volta sem.

"A nimbusz kezd ütéseket kapni" – jegyezte meg a kutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×