eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke érkeznek a párt kétnapos elnökségi ülésére Hamburgban 2020. január 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/David Hecker

Újabb gondok a CDU/CSU háza táján

Tíz nap alatt már a negyedik politikus távozik.

Ismét távozásra kényszerült egy képviselő a legnagyobb német kormányzó erő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének parlamenti frakciójából,

Mandátumát ezúttal Tobias Zech CSU-s képviselő adta vissza, arra hivatkozva, hogy "esetleg összeférhetetlen" lehet tanácsadó cégének egy 2016-os munkája.

A politikus és vállalkozása az akkor még Macedóniának nevezett Észak-Macedóniában a parlamenti választást felvezető kampányban a kormánypártnak, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nevű jobboldali szövetségnek dolgozott.

Tobias Zech több mint négy év elteltével jutott arra a megállapításra, hogy a kampánytanácsadói munka miatt meg kell válnia képviselői tisztségétől. Döntését csütörtökön közölte párttársaival, néhány órával azután, hogy a Der Spiegel című hírportál beszámolt a macedóniai megbízásról.

Tobias Zech egyben felkérte a CSU etikai bizottságát hogy vizsgálja meg az ügyet

- közölte Markus Blume főtitkár. Kiemelte: Tobias Zech "az egyedüli helyes lépést" tette meg azzal, hogy a CSU-t fenyegető károk elhárításáért a vizsgálat eredményétől függetlenül, azonnali hatállyal visszaadta Bundestag-mandátumát és lemondott a pártban betöltött tisztségeiről.

A CDU/CSU-frakció létszáma így tíz nap alatt 246-ról 242 főre csökkent. Az első három képviselő közül ketten - egy CDU-s és egy CSU-s politikus - az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezésben használt orvosi maszkok és egészségügyi védőruházatok beszerzése körüli visszaélésgyanú miatt távozott. A harmadik - egy CDU-s - képviselő az azeri elnök, Ilham Aliyev rendszeréhez fűződő kapcsolatai miatt kényszerült távozásra.

A botrányok sora megrengette a CDU/CSU-t, országos választói támogatottsága a legutóbbi, csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint egy hét alatt négy százalékponttal süllyedt, 33 százalékról 29 százalékra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×