INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

koronavírus

menekültek

franciaország

Akcakale, 2015. június 15.Szíriai menekültek lépik át a határt a délkelet-törökországi Akcakalében 2015. június 15-én. A határ túloldaláról az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei elől menekülnek az emberek. (MTI/EPA)

Veszélyes utakra tereli a menekülteket a pandémia

Infostart

Az Alpok megmászása jelenti az egyetlen megoldást a Franciaország területére való belépéshez a Balkánról érkezők egy részének számára.

A pandémia idején az európai országok jobban óvják határaikat, mint valaha: ez nemcsak a vírus terjedését, hanem a menekülteknek az egyes országokba való belépését is egyre nehezebbé teszi.

Azok, akik a Balkán felől érkeznek, és szeretnének Franciaország területére belépni, választhatják az Alpokon vezető utat is Olaszországból. A hegy utolsó megpróbáltatásként magasodik azok elébe, akik kilométerek ezreit hátuk mögött hagyva sokféleképp kockáztatták már életüket, de

téli körülmények közt az Alpokon átjutni szinte megoldhatatlan.

Itt tudják ugyanakkor a leghatékonyabban elkerülni a francia csendőröket, akik, ha lefülelik a migránsokat, pár óra után Olaszországba toloncolják vissza őket.

Amir Hotak Afganisztánból indult Európába. A Euronewsnak elmondta, mi áll mögötte: "Afganisztánból Iránba, Iránból Törökországba, Törökországból Görögországba, Görögországból Albániába, Albániából Montenegróba, Montenegróból Boszniába, Boszniából Horvátországba, Horvátországból Szlovéniába. Aztán Olaszországba" – sorolja.

Az olasz Vöröskereszt már 2017 óta figyeli Claviere városából az útvonalat: akkoriban az Afrikából vízi úton érkezők számára jelentette ez a szakasz a vándorút utolsó etapját, de mostanában a legváltozatosabb kiinduló országokból származó menekültekkel találkoznak az Alpokban.

"Még 2020-ban, néhány hónappal ezelőtt vettük észre, hogy megváltozott az útvonalat használó menekültek összetétele.

Sok a család, gyerekekkel, akik a Balkán felől érkeznek.

Afgánok, irakiak, irániak" – sorolja Michele Belmondo, az olasz Vöröskereszt egyik önkéntese.

"Gyakran történnek balesetek, például lavinák okoznak gondot. És nagy veszélyt jelent maga a hőmérséklet is, hideg van. Ha valakinek nincsenek megfelelő hőtartó ruhái és kesztyűje, a mínusz 15-20 fokos éjszaka halálossá válik számára" – magyarázza.

A Franciaországgal határos Clavierében 2017 óta hozzávetőlegesen ötezer menekült fordult meg a Vöröskereszt adatai szerint. Közülük 1500-an az elmúlt öt hónapban jártak itt. Nekik takarókkal, a veszélyekkel kapcsolatos tanácsokkal segítenek a Belmondóhoz hasonló önkéntesek. Időnként az életüket mentik meg beavatkozásukkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018