eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay Free-Photos

Egy ország, amely csúnyán megbánthatja a korai nyitást

Ha Dubajra vetjük szemünket, úgy tűnhet, mintha koronavírus nem is létezne: az Egyesült Arab Emirátusok ikonikus városa fogadja a szürke európai télből érkezőket, de fertőzöttségi adatai arra utalnak, súlyos árat fizethetnek majd ezért.

Tízezrek keresnek menedéket a hideg tél elől Dubajban, ahol sem szürke hétköznapok, sem koronavírussal kapcsolatos szigorú korlátozások nem várják őket. A novemberihez képest azonban mintegy megnégyszereződött a fertőzöttek száma az országban, most már 290 ezer fölött jár, naponta 4000 frissen felfedezett megbetegedéssel – írja a CNN.

Az Instagram-fotók továbbra is azt a képet festik elénk, mintha az örök nyár felhőtlenül szabad földjére utazhatnának azok, akik eljutnak az emírségekbe, de a több ezres napi új fertőzésszám itt is hatalmas nyomást jelent a kórházban dolgozók számára.

Turisták és expatok a felelősök

Dubaj lakosainak 85 százaléka eredetileg nem idevalósi: dolgozni jöttek a városba, a karácsonyi szünet idején közülük sokan látogattak földrészekkel arrébb található eredeti otthonukba, hogy tágabb családjukkal ünnepeljenek. A koronavírus sújtotta területekről hazatérve ők is behozhatták ismét a vírust Dubajba, de akik esetleg nem mentek haza, azok is különféle összejövetelekkel kárpótolták magukat az elmaradt utazásokért. Rajtuk kívül turisták tízezrei érkeznek a gondtalan kikapcsolódás reményében, így a járványhelyzet egyre romlik.

Celia Antony, egy sardzsai kórház orvosa szerint augusztusban még alig volt koronavírusos eset az országban, aztán szeptemberben megkezdődött a számok felfutása. Ez kezdetben még visszafogottabb ütemben zajlott, ám az év vége óta kiugróan sok az új megbetegedés. Véleménye szerint

a lakosok utazgatásai miatt ez elkerülhetetlen volt,

de az is közrejátszik a folyamatban, hogy most több tesztet végeznek el, mint korábban.

Nem ér sokat a határzár

Ahmed Mohamed Abdelhameed, egy dubaji kórház orvosa ugyanakkor úgy véli, akkor is ez történt volna, ha lezártják határaikat, mivel a számok nem alakultak másképp azokban az államokban sem, amelyek bezárkóztak.

"A legtöbb országban esetszám-felívelést tapasztaltak, ezek közül sok nagyon szigorúan tartotta zárva határait. Továbbra is úgy hiszem, csak a járványügyi intézkedések betartásával és az oltással lehet küzdeni a koronavírus ellen. A kapuk bezárása az embereket tartja kívül, a vírust nem" – vélekedik.

Figyelnek a számokra

Al-Marri, a turisztikai hatóság igazgatója szerint Dubaj mindig is fel volt készülve arra, hogy a helyzetnek megfelelő választ adja – emlékeztet arra is, hogy az első hullám idején az elsők közt hoztak nagyon szigorú intézkedéseket. A lakosok csak előzetes kérelmezés után, engedéllyel, legfeljebb három órára hagyhatták el otthonaikat egészségügyi vészhelyzetben, elkerülhetetlenül fontos munkavégzés céljából, vagy bevásárlás miatt.

Elmondása szerint most is figyelik a számokat, hogy időben tudjanak cselekedni, ha kell.

"Bezárkóztunk, amikor kellett, és a nyitás óta követjük a számokat.

Ha mindenki együttműködő, nem kell szigorítanunk. Ha nem ez történik, szektorról szektorra vizsgáljuk a gazdaságot annak érdekében, hogy megfelelő intézkedéseket hozhassunk"

– mondja.

"Ezek nem azzal függnek össze, hogy mások mit mondanak nekünk" – fogalmaz. A bárok és a sörözők jelenleg zárva vannak, a mozik félkapacitással működhetnek, a hotelek és a bevásárlóközpontok pedig hetvenszázalékos kihasználtsággal.

Az ország átoltottsági aránya mindeközben irigylésre méltó, jelenleg négymillióan vannak beoltva a tízmilliós államban. márciusra ötven százalékra tervezik emelni ezt az arányt. Dubaj idén rendezi meg a tavaly elmaradt 2020-as világkiállítást: ez a turizmus és a gazdaság szempontjából is fontos esemény, melynek keretében igyekeznek addig működtetni a gazdaságot, amíg csak lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×