eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Rohamrendőrök őrizetbe veszik Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik támogatóját Moszkva városi bírósága közelében 2021. február 2-án. Ezen a napon tartják a tárgyalást, amelyen eldől, hogy letöltendővé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget ebben az ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Reagált Oroszország a kemény rendőri fellépéseket ért kritikára

Jogosult volt a rendőrség kemény fellépése az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus perének idején lezajlott engedély nélküli tiltakozásokkal szemben - vélekedett szerdán Dmtrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Az orosz rendőrség 1408 embert vett őrizetbe Alekszej Navalnij perének keddi tárgyalása idején és az ítélet kihirdetését követően tartott tüntetések alatt.

Peszkov elmondta, hogy a Kremlben aggodalmat keltenek az ilyen engedély nélküli akciók, amelyek egyúttal azt a meggyőződést erősítik, hogy jogosult a rendőrségnek a törvények keretei között alkalmazott kemény fellépése.

A szóvivő nem akart jóslatokba bocsátkozni arra vonatkozóan, hogy a hasonló törvénytelen akciók száma a jövőben növekedni fog-e. Csupán annyit tartott szükségesnek megjegyezni, hogy ezt a fajta tevékenységet a rendfenntartó erőknek minden eszközzel meg kell akadályozniuk.

Kiemelte, hogy az orosz szociológusok rendszeresen tanulmányozzák a tiltakozási tevékenység mutatóit, felméréseket végeznek, amelyeknek különböző eredményei születtek. A lényeg az, hogy ne kerüljön sor engedély nélküli tiltakozásokra, ezt a fajta aktivitást feltétlenül és megfelelő keménységgel el kell fojtani - szögezte le.

Mint mondta, előző nap felhívások hangzottak el engedély nélküli tiltakozások megtartására, és akadtak is olyanok, akik készek voltak megszervezni őket. A rendőrség erre reagált nagyon határozottan, a hatósági fellépést az előzetesen elhangzott olyan fenyegetések váltották ki, amelyek egy-egy ilyen nem engedélyezett rendezvényen bekövetkezhetnek. Ezzel együtt a helyzet a rendőrség határozott tevékenységének köszönhetően nyugodt maradt.

Úgy vélekedett, hogy az igazságügyi hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a kérdéses eseteket, és jogi értékelést kell adniuk róluk. Minden egyes esetet külön kell megítélni - tette hozzá azokra a videofelvételekre utalva, amelyeken az volt látható, hogy buszmegállóban álló várakozókat és járművekben ülőket vettek őrizetbe.

Utóbbiakról szólva azt emelte ki, hogy ezek az emberek előzőleg provokatív és sértő kiáltásokkal hívták fel magukra a figyelmet. Ilyen helyzetekben objektíven és elfogulatlanul kell megítélni és minősíteni a történteket.

A provokátorok kétségtelenül gondokat okoznak a város életében. Nem szabad, hogy az embereknek felüljenek ezeknek a provokációknak, megjelenésükkor pedig segíteniük kell a rendfenntartóknak, így lehet fellépni a provokátorokkal szemben, és szavatolni a közrendet - vélekedett a Kreml szóvivője.

Peszkov ugyanakkor hozzátette, hogy nincs információja arról, hogy kik lehettek a szóban forgó provokátorok.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×