eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
A gasztronómiai szektorban dolgozók tüntetnek a korlátozások miatt Genovában 2021. január 25-én, a koronavírus-járvány második hulláma idején.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Olaszországban máris tömegek mentek bárokba és múzeumba

A három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján a vendéglátás és a kultúra további enyhítést követel.

A napsütés is segítette az újranyitás első napján a római bárok, kávéházak és éttermek üzemeltetőit, mivel a jó időben azonnal megteltek a szabadtéri teraszok, egyenlőre ugyan kizárólag helyiekkel.

"Teljesen más a pultnál beszélgetve, vagy ülve fogyasztani a csésze kávét, mint ahogyan eddig tettük, műanyag pohárban az utcán állva" - mondta a Santa Maria Maggiore-bazilika melletti presszó vendége az MTI-nek. A belváros éttermesei szerint azonban turisták nélkül nem érdemes kinyitni, ezt bizonyítja, hogy a Navona-téren sorakozó asztalok továbbra is üresek maradtak. "Nem felhúzott rolót, hanem vendéget akarunk" - hangoztatták bejelentve, hogy csatlakoznak a következő napokra meghirdetett adósztrájkhoz.

Húsz tartományból tizenötben nyitottak újra a vendéglátó egységek.

A nyitás reggel öttől este hat óráig engedélyezett, utána este tízig elvitelre dolgozhatnak. Majdnem 300 ezer bár, kávéház, étterem nyitott meg ismét, ami az ágazatban dolgozó üzlethelységek nyolcvanegy százalékának felel meg. A legtöbb, 51 ezer, Lombardia tartományban lépett munkába, Lazióban 33 ezer bár és étterem működik ismét.

Milánóban azonban több vendéglő zárva maradt hangoztatva, hogy forgalmuk hatvanöt százalékát este termelik, a napközbeni nyitvatartási nem segít rajtuk. Velencében zárva maradtak a történelmi kávéházak, közöttük a Florian is, amely inkább megvárja a turisták érkezését.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszországi vendéglátás forgalma tavaly negyvennyolc százalékkal esett vissza, ami közel 41 milliárd euró elveszítését jelenti. A kereskedelmi központok eladása harminc százalékkal esett vissza. A vendéglátásban és kereskedelemben dolgozók több mint három százaléka veszítette el munkáját, de az elbocsátások már lassan egy éve be vannak fagyasztva.

Milánó, 2021. február 01.
Vendégek egy milánói étteremben 2021. február 1-jén, amikor újranyithatnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részeként zárva tartásra ítélt vendéglátóhelyek és múzeumok Olaszországban. A mérsékelten veszélyesnek ítélt, sárga övezetbe sorolt településeken, így Milánóban is este 6 óráig fogadhatnak vendéget az éttermek, bárok, kávézók.
MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro
Vendégek egy milánói étteremben 2021. február 1-jén, amikor újranyithatnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részeként zárva tartásra ítélt vendéglátóhelyek és múzeumok Olaszországban. MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro

A múzeumok jelenleg hétfőtől péntekig tarthatnak nyitva.

A Vatikáni Múzeum nyolcvannyolc nap után nyitott újra, ennél hosszabb ideig csak a második világháborúban tartott zárva. Hasonlóan a Colosseum és a Forum Romanum is látogatható: kötelezőnek számít az előzetes helyfoglalás, a szájmaszk és a biztonsági távolság betartása. Alfonsina Russo a Colosseumot és a Forum Romanumot fedő régészeti park vezetője a hétvégi nyitást sürgette hangsúlyozva, hogy jelenleg majdnem kizárólag rómaiakat várnak, és ők hétközben nem tudtak a Colosseumba látogatni.

Torinóban az egyiptomi múzeum előtt hosszú sor kígyózott a szombaton regisztrált látogatókkal: a korábban napi 12 ezer látogatót számoló múzeum az első nap 1200 személyt fogadott, minden látogató között két méteres távolság biztosításával. Az újranyitás ünnepnap volt, ezért ingyenes volt a belépés. A firenzei Uffizi-képtár már egy hete nyitva tart, mivel Toszkána korábban oldhatta a szigorításokat: az első héten 7300 látogatót számoltak az Uffiziben, amely 2019-t több mint négy millió látogatóval zárta.

Az olaszországi múzeumok az első járványhullám során, március és június között zárva tartottak. A nyári nyitást novembertől követte az újabb zárás.

Az egészségügyi miniszter óvatosságra intett,

hangsúlyozva, hogy az enyhítés nem azt jelenti, hogy "mindenki azt csinál, amit akar". Kéthetente, a járványadatok alakulása szerint szigoríthatnak ismét, vagy oldhatják tovább az intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×