INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

mianmar

aung szan szú kjí

puccs

A hadsereg új minisztereket nevezett ki Mianmarban

Infostart / MTI

Eltávolított 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt az Aung Szan Szú Kjí vezette törvényes mianmari kormányból a hadsereg, amely államcsínnyel átvette a hatalmat a délkelet-ázsiai országban, és helyükre kinevezett 11 új minisztert.

Az erről szóló bejelentést a hadsereg befolyása alatt álló Mijavadi televízióban tették közzé. A tájékoztatás szerint új minisztereket neveztek ki többek közt a pénzügyi, az egészségügyi, a tájékoztatási, a külügyi, a védelmi, a határvédelmi és a belügyi tárcák élére.

A mianmari hadsereg nem sokkal korábban közölte, hogy

"szabad és tisztességes választást" tartanak, amelyet követően átadják a hatalmat a győztes pártnak.

Egy Facebookon megjelent előre megírt közleményben Aung Szan Szú Kjí hangsúlyozta, hogy a katonai hatalomátvétel Mianmart ismét visszavezetné a diktatúrába. "Felszólítom a népet, hogy ne fogadják el ezt, ne maradjanak tétlenek és teljes szívvel tiltakozzanak a hadsereg puccsa ellen" - olvasható az üzenetben. A Reuters hírügynökség ugyanakkor nem tudta elérni az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pártot, hogy megerősítse a nyilatkozat valódiságát.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Vin Mjint államfőt, valamint több más, magas rangú politikust hétfő reggel őrizetbe vették. A hadsereg ezt követően egy évig tartó szükségállapotot hirdetett az országban. Mianmarban novemberben tartottak választásokat, amelynek eredményét a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) azóta igyekezett kétségbe vonni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ül össze, hogy megvitassa a mianmari helyzetet.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a katonai vezetést, hogy engedje szabadon az őrizetbe vett embereket. Bachelet szerint legkevesebb 45 személyről tudnak, akik a hatóságok kezére kerültek. Egyben aggodalmát fejezte ki az internetszolgáltatás és ezzel a véleménynyilvánítás korlátozása miatt - mint fogalmazott - "ebben kritikus és félelemmel teli időben".

"Emlékeztetem a katonai vezetést, hogy Mianmarra is kötelezőek a nemzetközi emberi jogok, a többi között a békés gyülekezéshez való jog tiszteletben tartása, valamint a tartózkodás a szükségtelen, illetve túlzó erő alkalmazásától" - hangsúlyozta Bachelet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018