eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A mianmari elnöki hivatal által közreadott képen Vang Ji kínai külügyminisztert (b) fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Mianmari elnöki hivatal

Hazájában fogták el a mianmari Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít

Több más, magas rangú vezetővel együtt. A hadsereg áll az akció mögött.

Őrizetbe vették hazájában a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más, magas rangú politikust - derül ki a kormányon lévő Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivőjének hétfő reggeli bejelentéséből.

Mijo Njunt a Reuters hírügynökségnek telefonon azt mondta, tudomásuk szerint Aung Szan Szú Kjít Najpjidóban tartják fogva, és az őrizetbe vettek közt van Vin Mjint államelnök is. A szóvivő leszögezte, hogy az őrizetbevételeket a hadsereg rendelte el, egyúttal felszólította az embereket, ne kövessenek el semmi meggondolatlanságot, és tartsák be a törvényeket.

Az NLD egy másik, magát megnevezni nem kívánó képviselője azt mondta, őrizetbe vették a párt végrehajtó bizottságának a tagját is, a Reuters hírügynökség pedig arról tudósít, hogy Najpjidóban a reggeli órákban nem működtek a telefonvonalak. Az MRTV állami televízió Facebookon azt közölte, műszaki okok miatt nem tud sugározni.

A délkelet-ázsiai országban a november 8-i választások óta nagy a feszültség. A választásokon az Aung Szan Szú Kjí vezette NLD 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben. A hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott.

A Mianmart öt évtizedig vezető katonaság azóta kitartóan követeli az eredmények felülvizsgálatát szabálytalanságokra hivatkozva, és nem zárta ki a puccs lehetőségét sem, ha panaszai nem találnak meghallgatásra. A választási bizottság szerint semmi sem igazolja a választási szabálytalanságokra vonatkozó állításokat.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×