INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

aung szan szú kjí

mianmar

nobel-békedíj

A mianmari elnöki hivatal által közreadott képen Vang Ji kínai külügyminisztert (b) fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. január 11-én.

Hazájában fogták el a mianmari Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít

Infostart / MTI

Több más, magas rangú vezetővel együtt. A hadsereg áll az akció mögött.

Őrizetbe vették hazájában a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más, magas rangú politikust - derül ki a kormányon lévő Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivőjének hétfő reggeli bejelentéséből.

Mijo Njunt a Reuters hírügynökségnek telefonon azt mondta, tudomásuk szerint Aung Szan Szú Kjít Najpjidóban tartják fogva, és az őrizetbe vettek közt van Vin Mjint államelnök is. A szóvivő leszögezte, hogy az őrizetbevételeket a hadsereg rendelte el, egyúttal felszólította az embereket, ne kövessenek el semmi meggondolatlanságot, és tartsák be a törvényeket.

Az NLD egy másik, magát megnevezni nem kívánó képviselője azt mondta, őrizetbe vették a párt végrehajtó bizottságának a tagját is, a Reuters hírügynökség pedig arról tudósít, hogy Najpjidóban a reggeli órákban nem működtek a telefonvonalak. Az MRTV állami televízió Facebookon azt közölte, műszaki okok miatt nem tud sugározni.

A délkelet-ázsiai országban a november 8-i választások óta nagy a feszültség. A választásokon az Aung Szan Szú Kjí vezette NLD 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben. A hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott.

A Mianmart öt évtizedig vezető katonaság azóta kitartóan követeli az eredmények felülvizsgálatát szabálytalanságokra hivatkozva, és nem zárta ki a puccs lehetőségét sem, ha panaszai nem találnak meghallgatásra. A választási bizottság szerint semmi sem igazolja a választási szabálytalanságokra vonatkozó állításokat.

Nyitókép: MTI/EPA/Mianmari elnöki hivatal
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018