eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom támogatói Ászija Bibi kivégzését követelik Lahor keleti nagyvárosban 2018. október 31-én, miután a pakisztáni legfelsőbb bíróság ezen a napon eltörölte az istenkáromlásért halálra ítélt nő ítéletét. Ászija Bibit 2010 novemberében ítélték halálra Pandzsáb tartományban, mert a négy gyereket nevelő keresztény nőt muszlim kolléganői azzal vádolták meg egy vallási vezető előtt, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról.
Nyitókép: Rahat Dar

Szakértők: a közel-keleti fiatalok szakítanak szüleik vallásosságával

A Külügyi és Külgazdasági Intézet online konferenciáján elhangzottak alapján egyfajta elvallástalanodás figyelhető meg az iszlám világ fiataljai körében, ám ez nem ateizmust, csak újraértelmezést jelent.

A felmérések szerint a Közel-Keleten a fiatalok másképp képzelik az iszlamizmust, mint a szüleik, ami egyfajta generációs törést is jelent - hangzott el egy, a tíz évvel ezelőtti Arab Tavasz következményeiről szóló online konferencián, amelynek házigazdája a Külügyi és Külgazdasági Intézet volt.

Olybá' tűnik, a Közel-Keleten az iszlamizmus egy újabb hulláma alakult ki, a mérsékelt pártok megjelentek a hatalomban - fogalmazott az eszmecserén Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

"Mára lecsengett bizonyos értelemben ez az iszlamizmus mint vezető ideológia az arab nacionalizmus után, és

az a probléma, hogy nem rajzolódik ki egy újabb ideológia, amely vezetné a térséget"

- mutatott rá.

A mérsékeltektől el kell különíteni a radikális politikai erőket - folytatta.

"Azt látjuk, hogy amikor 2013-2014-ben a mérsékelt politikai erők népszerűsége lecsökkent, akkor a radikális iszlamizmus jelentkezett az Iszlám Állam formájában. És ugyan a katonai vereség bekövetkezett az elmúlt egy-két esztendőben, ezek a nézetek nem írhatók le teljesen."

Hangsúlyozta, a fiatalok előbb-utóbb "hallatni fogják a hangjukat".

Az Arab Barometer felmérése szerint

a Közel-Keleten viszont egyre több fiatal vallja magát nem hívőnek,

Tunéziában ez a szám például már 45 százaléknál jár.

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a felmérésben nem biztos, hogy mindenki merte vállalni a vallási nézeteit. Ámde:

"Nem ez az egyetlen ilyen felmérés az elmúlt években, amely azt mutatja, hogy a fiatalok körében elvallástalanodás, szekularizmus figyelhető meg."

De Csicsmann László szerint ez mégsem ateizmus, csak

tagadása annak a fajta vallásosságnak, amely meghatározta ezeket a társadalmakat.

"Megkísérlik lényegében újradefiniálni, hogy mit jelent a XXI. században vallásosnak lenni. Ez jelenthet generációs törést" - reagált Csicsmann László.

Az iszlamista szervezeteken is látszik, hogy a fiatalok nem azonosulnak a konzervatív irányvonallal, és az átlagemberek sem értenek egyet a szüleik vallásosságával - Csicsmann László szerint.

A konferencia előadásait alább hallgathatja meg:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×