INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

románia

háziorvos

oltás

koronavírus

Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője (b) megkapja az első koronavírus (COVID-19) elleni oltást Bukarestben 2020. december 27-én. Anghel 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében.  A BioNTech és Pfizer által kifejlesztett vakcinából két nappal korábban érkezett meg Romániába az első tízezres szállítmány.

Romániában pénzt kap az a háziorvos, aki oltásra veszi rá betegeit

Infostart

Nem is keveset, ezért azonban alaposan meg kell dolgozni.

Sürgősségi kormányrendeletet jelentettek be Romániában.

Mint a Transindex tudósít, az egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu közölte, a kormány hozzárendelte a szükséges forrásokat az oltási kampányhoz.

A rendelet szerint azok az orvosok, akik a következő hónapokban a lakosság koronavírus elleni oltásán fognak dolgozni túlórában, minden pluszban ledolgozott óráért bruttó 90 lejt fognak kapni (1 lej 74 forint), az asszisztensek bruttó 45 lejt, a nyilvántartást vezetők bruttó 20 lejt kapnak majd minden túlóráért.

Ez egészségügyi miniszter ugyanakkor arról is tájékoztatott, úgy tervezik, hogy a háziorvosokon keresztül tájékoztatják a lakosságot az oltásról. A miniszter szerint ideális esetben az emberek a hozzájuk legközelebb álló orvostól, a családorvostól informálódnak az oltással kapcsolatban, és nem a politikusoktól a tévében. Ezért a következő időszakban a háziorvosokra támaszkodnak az emberek tájékoztatásában és programálásában, és pénzzel ösztönzik őket, hogy győzzék meg az időseket és krónikus betegeket az oltás szükségességéről, és regisztrálják őket az oltásra várók rendszerébe. A miniszter elmondása szerint ezt a munkát külön meg fogják téríteni a háziorvosoknak, akik

  • minimum 30 lejt fognak kapni minden páciensük után, akit felírnak a beoltandók várólistájára, majd utólag is figyelik a beoltott állapotát.
  • Ez az összeg 50 lejre nőhet, ha az illető családorvos oltásra alkalmas pácienseinek több mint fele jelentkezik oltásra, és
  • 60 lejre, ha ez az arány a 60 százalékot is meghaladja.

Voiculescu azt is elmondta, hogy a hajléktalanok és fogyatékkal élők is bekerülnek az oltási kampány második szakaszába.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Megkapja az első koronavírus elleni oltást Bukarestben az az ápoló 2020. december 27-én, aki 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében. MTI/AP/Andreea Alexandru
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018