INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

ujgurok

kényszermunka

kína

egyesült államok

A hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban 2019. december 29-én.

Újabb frontot nyitott az Egyesült Államok Kínával szemben

Infostart / MTI

Az Egyesült Államok közölte, hogy leállítja a paradicsom és gyapot importját északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, mivel fennáll annak gyanúja, hogy kényszermunkával állították elő azokat.

Az amerikai vámügyi és határvédelmi hivatal (CBP) CBP vizsgálatának keretében bizonyítékokat találtak a kényszermunkára vonatkozóan, egyebek között adósrabszolgaságra, megfélemlítésre és fenyegetésekre, bérvisszatartásra, illetve az említett visszaélések miatti súlyos élet- és munkakörülményekre.

A rendelet értelmében utasítják az amerikai vámszolgálat munkatársait, hogy tartsák vissza az említett termékeket, köztük a ruházatokat, a textíliákat, a paradicsomszállítmányokat, illetve és a paradicsomkonzerveket.

Az amerikai lépést megelőzően Nagy-Britannia a héten közölte, hogy szigorít a modern rabszolgaság elleni törvényein, megbüntetendő azokat a vállalatokat, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a muszlim kisebbségek elleni jogsértésekkel Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. "Cselekednünk kell annak érdekében, hogy biztosítsuk: a brit vállalkozások nem részei azoknak az ellátási láncoknak, amelyek a hszincsiangi internálótáborok kapuihoz vezetnek" – mondta Dominic Raab brit külügyminiszter.

Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen

legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal mint az imádkozás vagy külföldre utazás.

Kína rendszeresen visszautasította, hogy ilyen jellegű jogsértések történtek Hszincsiangban.

Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Remko De Waal
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018