eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban 2019. december 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Remko De Waal

Újabb frontot nyitott az Egyesült Államok Kínával szemben

Az Egyesült Államok közölte, hogy leállítja a paradicsom és gyapot importját északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, mivel fennáll annak gyanúja, hogy kényszermunkával állították elő azokat.

Az amerikai vámügyi és határvédelmi hivatal (CBP) CBP vizsgálatának keretében bizonyítékokat találtak a kényszermunkára vonatkozóan, egyebek között adósrabszolgaságra, megfélemlítésre és fenyegetésekre, bérvisszatartásra, illetve az említett visszaélések miatti súlyos élet- és munkakörülményekre.

A rendelet értelmében utasítják az amerikai vámszolgálat munkatársait, hogy tartsák vissza az említett termékeket, köztük a ruházatokat, a textíliákat, a paradicsomszállítmányokat, illetve és a paradicsomkonzerveket.

Az amerikai lépést megelőzően Nagy-Britannia a héten közölte, hogy szigorít a modern rabszolgaság elleni törvényein, megbüntetendő azokat a vállalatokat, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a muszlim kisebbségek elleni jogsértésekkel Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. "Cselekednünk kell annak érdekében, hogy biztosítsuk: a brit vállalkozások nem részei azoknak az ellátási láncoknak, amelyek a hszincsiangi internálótáborok kapuihoz vezetnek" – mondta Dominic Raab brit külügyminiszter.

Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen

legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal mint az imádkozás vagy külföldre utazás.

Kína rendszeresen visszautasította, hogy ilyen jellegű jogsértések történtek Hszincsiangban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×