eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Németország soros uniós elnökségét hirdető plakát az Európai Tanács épületében, Brüsszelben 2020. július 1-jén. Ettől a naptól kezdve hat hónapig Németország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, Berlin Horvátországtól vette át, majd januárban Portugáliának adja tovább a tisztséget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kiegyensúlyozott migrációs politikai csomagot ígér a leendő portugál EU-elnökség

Miközben számos e féléves teendő is átcsúszik a január elsején kezdődő portugál EU-elnökség hat hónapjára, Lisszabon prioritásai élén az európai szociális modell megőrzése áll.

Európa „ellenállóképességének” erősítését, valamint a polgárok európai szociális modellbe vetett hitének és bizalmának a visszaadását tekinti kiemelt prioritásnak a január elsején kezdődő féléves portugál EU-elnökség programja.

Lisszabon 2007-ben látta el legutóbb az – Unió ügyeit koordináló, tagállami szakminiszterek üléseit vezető, a résztvevők között közvetítő – féléves EU-elnökségi feladatot (igaz, akkor viszont egyenesen a „portugál félévhez” kötődött az utóbb Lisszaboni Szerződés néven intézményesült utolsó nagyobb, átfogó szerződésmódosítás az EU életében).

A most kezdődő újabb portugál elnökség egy sor válságot megörököl majd elődeitől – élén az immár hatodik éve megoldatlan migrációs krízisre válaszul szánt migrációs politika átfogó csomagjával, amiről tíz egymást követő féléves EU-elnökség alatt sem sikerült eddig eredményre jutni –, miközben részben a járványra is válaszul Lisszabon

a korábbiaktól eltérő hangsúlyok mentén

igyekszik majd a félév alatt uniós ügyeket kezelni.

A járvány okozta nehézségek – portugál megítélés szerint – erőteljesen felhívják a figyelmet az európai és a társadalmi szolidaritás és egymásra utaltság fontosságára, valamint általában az uniós „szociális pillér” szerepére.

Féléves programjukban ennek megfelelően

a portugálok kiemelt figyelmet akarnak szentelni olyan társadalmi problémáknak, mint a szegénység és a szociális kirekesztettség visszaszorítása, továbbá a nemek közötti egyenlőség biztosítása, vagy a diszkrimináció meggátolása.

Mindezt szolgálja majd az is, hogy május 7–8-ra az európai szociális modellnek szentelt EU-csúcsot is összehívnak Portóba.

A szociális témakör felkarolása mellett a portugál elnökségi prioritások közé tartozik még „Európa zöldítése”, továbbá a „digitális Európa” kiépítésének gyorsítása, valamint a globális piacon a helyét megállni képes Európa erősítése.

A fenti prioritások képviseletére olyan megkerülhetetlen féléves teendők közepette kerül majd sor, amelyek egy része folyamatban lévő ügyek részeként önmagától adódik, mint a januárban kezdődő hétéves közösségi keretköltségvetés „beüzemelése”, vagy a tagállami nemzeti költségvetések előkészítését szolgáló éves eljárás (az úgynevezett „európai szemeszter”) levezénylése. Mások a jelenlegi speciális helyzetből következnek.

Ilyen az EU történetében példátlan 750 milliárd eurós újrakezdési alap, aminek felállásához Lisszabonnak soros elnökségként még le kell vezényelnie egy kisebb szerződésmódosítást – megemelve a közösségi költségvetésbe történő tagállami befizetések eddigi (GNI-ban számított) 1,2 százalékos plafonját 2 százalékra –, és el kell bírálni a pénzfelhasználáshoz beadandó tagállami reformcsomagokat is. (Magyarország novemberben már beadott egy verziót.)

Ugyancsak az EU történetében újdonságnak számító gyakorlat lesz az EU-brit kilépési megállapodásban foglaltak végrehajtásának megkezdése, és ezzel az EU-brit viszony gyökeresen új alapokra helyezése. (Maga a megállapodás valószínűleg csak tavasztól lehet majd hatályos, miután befejeződött ratifikációja, de a fontosabb területekről intézkedő ideiglenes jegyzőkönyv már január elsejétől élni fog).

Mindezek mellett adódnak tehát a korábbi féléves elnökségektől megörökölt teendők, mint a leendő európai uniós migrációs politika véglegesítése és elfogadása.

A portugál elnökségi program ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy

céljuk a megfelelő egyensúly megtalálása az illegális bevándorlás megelőzése és a védelemre jogosultak számára a szükséges legális csatornák megteremtése között,

miközben a már Európában élők integrálódásának elősegítése is úgymond folyamatosan napirenden kell, hogy maradjon.

A most véget érő német féléves elnökségtől kell emellett átvennie Lisszabonnak a csatlakozási tárgyalás megkezdését minimum Észak-Macedóniával. Ez az utóbbi hónapokban alapvetően Bulgária ellenkezése miatt nem indulhatott meg (Szófia bizonyos változtatásokat vár el Szkopjétól a közös történelmük macedóniai értelmezését illetően).

Várhatóan a portugál elnökség félévére jut Joe Biden, leendő új amerikai elnök feltételesen késő tavaszra tervezett európai látogatása is, aminek uniós oldalon hatalmas jelentőséget tulajdonítanak, részben ettől remélve a Donald Trump elnöksége idején leépített kapcsolati elemek újraaktiválását.

A kép teljességéhez tartozik ugyanakkor, hogy ebben a vonatkozásban a munka oroszlán része nem annyira a soros elnökségre, mint az Európai Tanács állandó elnökére (jelenleg a belga Charles Michelre), valamint részben a közös külpolitikai főképviselőre (Josep Borrellre) jut majd.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×