INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

joe biden

éghajlatváltozás

klímavédelem

globális felmelegedés

A 2020. december 9-én közreadott képen Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt (k) valamint fia, Hunter Biden (b) és felesége Jill Biden egy ünnepségen vesz részt a Delaware állambeli Wilmingtonban november 7-én. Hunter Biden december 9-én közölte, hogy szövetségi ügyészek tájékoztatása szerint adóellenőrzést kapott. Nagyon komolyan veszem az ügyet, és biztos vagyok abban, hogy egy szakmailag jó színvonalú és tárgyilagos vizsgálat megmutatja, törvényesen és megfelelően intéztem ügyeim - áll közleményében.

Joe Biden ugyanolyan összefogást sürget egy másik ellenséggel szemben, mint a koronavírus-járvány esetében

Infostart / MTI

Nemzeti összefogást szorgalmazott a klímaváltozás elleni küzdelemben Joe Biden megválasztott amerikai elnök a delaware-i Wilmingtonban, ahol bemutatta leendő kormányának környezet- és klímavédelmi feladatokra jelölt tisztségviselőit.

"Válságban vagyunk" – mondta Biden, aki szerint a nemzetnek ugyanúgy össze kell fognia az éghajlatváltozás ellen, ahogy a koronavírus-járvány leküzdésében teszi. "Nincs vesztegetni való időnk. Azonnal munkához kell látnunk" – figyelmeztetett.

Biden elnöksége egyik kiemelt céljának nevezte az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, és ambiciózus terveket ismertetett. Többek között

épületek millióit akarja energetikailag felújítani országszerte.

Azt is megígérte, hogy mindent megtesz majd azért, hogy az amerikai villamosenergia-termelés 2035-re a CO2-kibocsátástól mentessé váljon. Biden kilátásba helyezte az elektromos mobilitás bővítését is. Tervei szerint ezek a projektek új munkahelyek tömegét teremtik majd meg az Egyesült Államokban.

Ez lényeges irányváltás Donald Trump hivatalban lévő elnökhöz képest, aki többször kétségbe vonta, hogy a klímaváltozás egyáltalán létezik-e, s ha igen, azt az emberek okozzák-e.

Négyévi elnöksége idején az Egyesült Államok kilépett a párizsi klímamegállapodásból, és erőfeszítéseket tett az olaj- és gázkitermelés felfuttatására. Trump mostohán kezelte az amerikai környezetvédelmi ügynökséget (EPA), és tucatnyi környezetvédelmi előírást gyengített vagy helyezett hatályon kívül.

Biden január 20-án tesz esküt új amerikai elnökként, miután a demokrata párt jelöltjeként a november 3-i választásokon legyőzte a hivatalban lévő republikánus elnököt.

Környezet- és klímavédelmi csapatát bemutatva, Biden ismét hangsúlyozta: nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az amerikai társadalom sokszínűségét követve, különböző hátterű politikusokat jelöljön kormányzatába.

Biden és Kamala Harris leendő alelnök átmeneti stábja már csütörtökön bejelentette, hogy a megválasztott elnök Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelöli leendő belügyminiszterének.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyi tárca a szövetségi tulajdonú lévő területek kezeléséért, a természetvédelmi területek felügyeletéért és az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért felel.

Közleményükben megnevezték klímaügyi csapatuk további tagjait is: eszerint Jennifer Granholm volt michigani kormányzót jelölik energiaügyi miniszternek, az afroamerikai Michael Regant a környezetvédelmi hivatal, az EPA vezetőjének, Brenda Malloryt a Környezetminőségi Tanács elnökének, Gina McCarthyt nemzeti klímaügyi tanácsadónak, Ali Zaidit pedig helyettes klímaügyi tanácsadónak.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018