INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

alekszej navalnij

der spiegel

mérgezés

oroszország

novicsok

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető  és korrupcióellenes aktivista Instagram oldalán közzétett kép Navalnijról (k) és feleségéről, Juiláról (b) a berlini Charité klinikán 2020. szeptember 15-én. Mellettük két egészségügyi dolgozó. Az orosz ellenzéki vezető azt írta a kép alá, hogy már lélegeztetőgép nélkül is tud lélegezni.

Der Spiegel: ők mérgezték meg Alekszej Navalnijt

Infostart

A német lapban megjelenő cikk szerint az orosz állambiztonság emberei rendszeresen az ellenzéki politikus sarkában voltak.

A Der Spiegel honlapján jelent meg a német újság nemzetközi partnerekkel folytatott tényfeltáró munkája, amely alapján kiderül, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy legalább nyolc ügynökből álló különítménye felelős Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék vezéralakjának megmérgezéséért – írja az Index.

Az egység tagjait azonosították és megpróbálták felvenni velük a kapcsolatot, de azok nem kívántak válaszolni a megkeresésekre. A nyolc ügynökből mind férfiak, hárman orvosi végzettséggel rendelkeznek, ketten pedig biológiai és vegyi fegyverek szakértője. A különítmény tevékenységét egy Oleg Tajakin nevű orvos, az FSZB kriminalisztikai intézetének munkatársa hangolta össze.

A szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) szervezeti keretében 1977-ben alapított intézet kapcsolatba hozható számos gyilkossággal, például a 2006-ban sugárzó izotóppal Londonban megölt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz hírszerző ügyével,

közölte a Der Spiegel.

A lap a Bellingcat, nemzetközi oknyomozó újságírói hálózattal, a szintén tényfeltárásra szakosodott, orosz The Insiderrel és a CNN-nel közösen végezte a kutatómunkát.

A kutatásban többek között vizsgálták

  • az oroszországi mobil távközlési szolgáltatásokról szóló adatokat,
  • a készülékek helyére vonatkozó adatokat,
  • az orosz belföldi repülőjáratok utaslistáit

és „egyéb” forrásokat.

Az orosz adatbázisok elemzésével a lap rekonstruálta a különítmény történetét. Az FSZB-s ügynökök 2017 közepétől kezdve foglalkoztak intenzíven Navalnijjal, azok után, hogy Navalnij bejelentette a 2018-as elnökválasztáson való indulását. Legalább harminc esetben követték őt az Oroszországon belül megtett repülőútjain.

Arra utaló jeleket is talált a lap, hogy már 2019-ben megpróbálta a különítmény megmérgezni Navalnijt. Minden bizonnyal

idén júliusban is megpróbálták megmérgezni az ellenzéki vezetőpolitikust, a méreg azonban felesége, Julia Navalnij szervezetébe jutott be

és a körülmények szerencsés alakulása révén nem okozott maradandó kárt.

Az is valószínű, hogy a novicsok nevű idegméreggel elkövetett augusztusi gyilkossági kísérlethez az orosz állam vezetésének legfelső szintjeiről kaptak engedélyt vagy utasítást. Erre utal, hogy Oleg Tajakin Konsztantyin Kudrjavzevvel, az egység egyik vegyi fegyver szakértő tagjával közvetlenül az akció előtt rövid látogatást tett Szocsiban, ahol a politikai elit számos tagja tölti az államfővel, Vlagyimir Putyinnal személyesen folytatott megbeszélések előtt a koronavírus-járvány miatt kötelező karantént.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. A kómában lévő politikust augusztus 22-én a kezelés folytatására Berlinbe szállították.

Német, svéd és francia vizsgálatok szerint novicsokkal mérgezték meg. A berlini Charité egyetemi klinikán 32 napig ápolták, 24 napig intenzív osztályon. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A Der Spiegel beszámolója szerint állapota javul, és készül a hazatérésre, írja az MTI.

Az eset miatt az EU szankciókat vezetett be több magas beosztású orosz tisztségviselő, köztük Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője ellen.

Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018