INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

kína

hongkong

távol-kelet

Kína nemzeti címere a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági irodájának falán Hongkongban 2020. július 9-én. Az irodában működő ügynökség feladata, hogy felügyelje a június 30-án hatályba lépett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel.

Valószínűleg most van vége Hongkongban az "egy ország, két rendszer" elvnek

Infostart / MTI

Kína döntött: azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében.

Hongkong összes ellenzéki törvényhozója lemond a posztjáról egy Pekingben született új határozat miatt, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lehetővé teszi a helyi hatóságoknak képviselők közvetlen kizárását - adta hírül szerdán internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Wu Chi-wai, a hongkongi Demokrata Párt elnöke az után jelentette be az ellenzéki politikusok közös lépését, hogy szerdán, percekkel a Pekingben elfogadott határozat kihirdetését követően négy ellenzéki képviselőt azonnali hatállyal kizártak a hongkongi törvényhozásból.

"Az Alaptörvényben szerepel a hatalmi ágak különválasztása, de

a központi kormányzat mai döntése azt jelenti, hogy ezt a szétválasztást elveszik tőlünk. A hatalom teljesen a központi kormányzat bábjaként működő kormányzó kezében összpontosul majd" - idézte a SCMP Wu Chi-wait, aki szerint a szerdai nap az "egy ország, két rendszer" végét jelenti.

A lap tudósítása szerint még hétfőn 19 ellenzéki törvényhozó közölte, hogy amennyiben bármelyiküket eltávolítják, mindannyian lemondanak tisztségükről.

Az Országos Népi Gyűlés - a pekingi törvényhozás - Állandó Bizottsága szerdán elfogadott egy olyan határozattervezetet, amely alapján azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében. A nemzetbiztonság veszélyeztetésének minősülhet egyebek mellett a hongkongi függetlenség gondolatának népszerűsítése vagy támogatása, Peking a város fölött gyakorolt szuverenitásának elutasítása, illetve külföldi erők bevonása a város ügyeibe. A döntés alapján a törvényhozók kizárását a hongkongi kormányzat közvetlenül jelentheti be.

A határozat közzététele után alig néhány perccel a hongkongi kormányzat bejelentette négy ellenzéki törvényhozó eltávolítását. A négy politikus mindegyikét júliusban már eltiltották a törvényhozói tanácsi választásokon való részvételtől, ám a szeptemberben esedékes választásokat végül a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztották.

Carrie Lam hongkongi kormányzó az ellenzéki törvényhozók lemondásának hírére kizárta annak lehetőségét, hogy időközi választásokat tartsanak a megüresedett helyek betöltésére, megerősítve, hogy a legközelebbi törvényhozó választásokat kilenc hónap múlva rendezik meg.

A központi kormányzat hongkongi képviseleti irodája aláhúzta: Hongkong Kína különleges közigazgatási státusszal bíró területe. Mind a hongkongi alaptörvény, mind pedig a kínai alkotmány megköveteli, hogy a hongkongi politikusok ragaszkodjanak a "Szeresd az országot és szeresd Hongkongot" elvhez - tették hozzá.

A kínai központi kormányzat június 30-án új nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongra vonatkozóan,

amely egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint sok külföldi kormányzat is kifogásolja amiatt, mert szerintük a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

Nyitókép: Kína nemzeti címere a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági irodájának falán Hongkongban (MTI/EPA/Jerome Favre)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018