eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szófia, 2018. május 17.Hashim Thaci koszovói elnök az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok csúcsértekezletére érkezik a szófiai Nemzeti Kultúrpalotába 2018. május 17-én. (MTI/EPA/Vaszil Donev)
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Lemondott a koszovói elnök, a parlament elnöke lép ideiglenesen a helyére

Bejelentette lemondását Hashim Thaci, miután a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, melyek szerint háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.

A koszovói államfő rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy korábbi ígéretéhez híven, annak érdekében, hogy megőrizze országa hírnevét, nem elnökként, hanem magánemberként utazik a hágai székhelyű különleges bíróságra, ezért azonnali hatállyal lemond államfői tisztségéről.

Vjosa Osmani házelnök vette át az államfői feladatokat csütörtökön Koszovóban, miután Hashim Thaci köztársasági elnök azonnali hatállyal lemondott, amikor megtudta, hogy a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, melyek szerint háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.

Hashim Thaci mandátuma jövő februárban járt volna le, így viszont az alkotmány értelmében

előrehozott elnökválasztást kell kiírni, annak végeredményéig pedig a parlament elnöke látja el az államfői feladatokat is.

A hágai különleges ügyészség az 1998–1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök, továbbá emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával még a nyáron emelt vádat Hashim Thaci és kilenc egykori harcostársa ellen. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata szerint legalább 100 gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is voltak.

Európai Unió örül az együttműködésnek

Az Európai Unió (EU) tudomásul veszi Hashim Thaci koszovói elnök lemondását, és üdvözli, hogy együtt kíván működni az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására létrehozott hágai különleges ügyészséggel – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön kiadott nyilatkozatában.

Az uniós külügyi szolgálat nyilatkozatában kijelentette, az unió határozottan támogatja a hágai különleges ügyészség munkáját.

Az ügyészséggel való teljes együttműködés fontos bizonyítéka Koszovó jogállamiság iránti elkötelezettségének. Az együttműködés pedig alapvető eleme Koszovó előrehaladásának az európai úton, valamint az EU és a Nyugat-Balkán egészével való kapcsolatának – emelték ki.

Hashim Thaci lemondását követően az Európai Unió bízik abban, hogy Koszovó képviselői a törvényeknek megfelelően biztosítják az intézmények működésének folyamatosságát.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×