eur:
367.97
usd:
342.32
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: Ronald Zak

Bécs után - Megszólalt a TEK vezetője

Nem nőtt a veszély nálunk, az osztrák titkosszolgálat pedig mintaszerűen dolgozott - mondta Hajdu János egy tévéinterjúban.

Az ATV-nek adott interjút a bécsi terrortámadást követően a magyar-osztrák határra erősítést küldő Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője, Hajdu János.

Elmondta, a bécsi merénylőről az osztrák hatóságok korábban is tudták, hogy 2018-ban válságövezetbe akart harcolni menni, de Törökországból visszatoloncolták Ausztriába, ahol 6 hónap fogság után szabadult.

Szerinte "nem bonyolult" a bécsi ügy, de ha a gyanúsítotti kör kiterjed majd az elkövető ismerősi, baráti körére, akkor több országra is kiterjedhet a nyomozás.

Úgy látja:

attól még, mert a magyar határtól 70 km-re történt a merénylet, még nincs nagyobb veszély Magyarországon, mintha Párizsban vagy Brüsszelben történt volna ugyanez.

A hazai muszlim közösségről úgy véli, tagjai évtizedek óta itt élnek, beilleszkedtek a magyar társadalomba, jó kapcsolatban vannak a kormánnyal, adót fizetnek, és kiszorítják a gyanús elemeket maguk közül.

A TEK főigazgatója szerint az osztrákok mintaszerűen jártak el a bécsi merénylet utáni órákban, fontos titkosszolgálati információkat osztottak meg többek között a magyar hatóságokkal is.

Címlapról ajánljuk
Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.
VIDEÓ
Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Gazdasági adatok tekintetében ma itthon és a nemzetközi porondon sem érkezett fontos adatközlés - a hét eddigi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Az amerikai indexeknél folytatódott a heti szárnyalás, és az S&P 500 már szemre a bikapiaci tartományba kerül, de jövő héten a Federal Reserve még mindent átírhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×