eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. Az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Terrortámadás Bécsben - 14 ember őrizetben, újabb információk az elkövetőről

Az is kiderült, hogy a 20 éves merénylő Szlovákiában akart lőszereket vásárolni. Áldozatai között két külföldi állampolgár van. Időközben Bécsben újraindult az élet.

A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a rendőrségnek átadott több mint húszezer felvétel - egy terabytenyi anyag - átvizsgálásával jutottak erre a megállapításra.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy "a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban". Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Nehammer szerint a tettes, akit a rendőrség agyonlőtt, "tökéletesen" félrevezette az iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozó szervezetet.

Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A migrációs hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok.

Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy Bécsben továbbra is magas fokú biztonsági készültség van érvényben.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint állandó látogatója volt Hasnerstraße utcában található hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet a hatóságok többször is említettek a szélsőséges iszlamista körökkel összefüggésben. Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) az APA-nak nyilatkozva elhatárolódott a szóban forgó imaháztól, amely fölött - mint hangsúlyozta - nincs ellenőrzése.

A mecsetben a többi között Mohamed M. és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként kilenc év börtönre elítélt Lorenz K. ismert iszlamisták is gyakran megfordultak. Az egyelőre nem világos, hogy Fejzulai kapcsolatba került-e velük.

A merénylet felbujtójaként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentkezett. A hatóságok közlése szerint a Kujtim Fejzulaiként azonosított férfit korábban börtönbüntetésre ítélték, amiért csatlakozni akart az Iszlám Államhoz Szíriában. Decemberben helyezték szabadlábra.

Hétfő este kilenc perc alatt 23 embert sebesített meg a belvárosi Schwedenplatz téren, mielőtt a rendőrség agyonlőtte. Két férfi és két nő halt bele a sebesülésébe. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett férfi a zsúfolt bárokban és kávéházakban ülőkre tüzelt.

Újraéled Bécs a terrortámadás után

Kedden Bécs nagy részét még lezárva tartották, mert a hatóságok csak kedden közölték, hogy nem találtak második merénylőre utaló bizonyítékot. Szerdán ismét kinyitottak az iskolák.

A bécsi rendőrség szerdán közölte, hogy

két osztrák, egy német és egy észak-macedóniai állampolgárt ölt meg a támadó.

A 23 sebesült többsége osztrák, de van közöttük német, szlovák, bosznia-hercegovinai, luxemburgi és afgán állampolgár is. Szerdán hárman közülük még mindig az intenzív osztályon voltak, de a bécsi kórházak szerint az állapotuk stabil.

A svájci Winterthur rendőrsége kedden jelentette be, hogy két embert vettek őrizetbe. Karin Keller-Sutter svájci igazságügy-miniszter a St. Galler Tagblatt című napilapnak internetes oldalán közzétett vitaműsorban azt mondta, hogy a két férfi feltehetően a támadó barátai. A miniszter szerint a két férfi személyesen találkozott az elkövetővel, de az nem mondta meg, hogy mikor.

A svájci főügyészség szerint mindkét férfi ellen folyik Svájcban büntetőjogi eljárás, 2018, illetve 2019 óta.

Winterthur a német határ közelében fekvő hajdani jelentős iparváros, ahol nemrégiben zártak be egy mecsetet, mert gyűlöletbeszédet terjesztő imámok gyülekezési helye volt. A mecsetben imádkozó fiatalok közül többen utaztak Szíriába, hogy az IÁ oldalán harcoljanak.

Szeptemberben egy, a svájci média által csak "winterthuri emírnek" nevezett, Svájcban élő iszlamista vezetőt ítéltek 50 hónapi börtönre az Iszlám Állammal fenntartott kapcsolatai miatt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×