eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Karanténba vonul a szlovák kormányfő

A kormányülés utáni tájékoztatón jelentette be. Elhangzott az is, hogy Szlovákiában mintegy háromezer helyen lesz szűrés a hétvégén.

Mintegy háromezer mintavételi helyet állítanak fel a hétvégén Szlovákiában az új koronavírus-szűrés második fordulójában - közölte Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter szerdán Pozsonyban a kormányülés után. A szlovák kormány november 14-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat – az intézkedésnek november 9-én kellett volna lejárnia.

Igor Matovic kormányfő az ülés után bejelentette: karanténba vonul, mert kapcsolatba került egy pozitívan tesztelt személlyel.

Matovic: Nagyon nehéz időszak vár Szlovákiára

A múlt hét végén, a szlovákiai országos szűrés első fordulójában, mintegy ötezer helyen vettek mintát a lakosságtól. A tesztelésen 3,63 millió állampolgár, az ország lakosságának kétharmada vett részt. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes teszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

A következő hétvégi szűrések már csak azokat a járásokat érintik, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Igor Matovic kormányfő szerint a második fordulóban 40 százalékkal kevesebb egészségügyi személyzetre lesz szükség, mint a múlt hét végén.

A szűréseken való részvétel önkéntes, a 10 és 65 év közötti polgárokat érinti. A negatív teszttel rendelkezők számára hétfőtől kezdve megszűnt a kijárási tilalom, amely november 8-ig van érvényben. A munkaadók hétfőtől kérhetik alkalmazottaiktól a negatív teszteredményt. Akik ezzel nem rendelkeznek, nem léphettek munkába, és karanténban kellett maradniuk. Sajtójelentések szerint ez mintegy 60 ezer embert érintett.

Igor Matovic a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Szlovákiára nagyon nehéz időszak vár. Az államfővel ezért jóval gyakrabban akar találkozni, hogy megbeszéljék a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket. Hozzáfűzte: néhány hónapos küzdelemmel kell számolni, amely addig fog tartani, amíg meg nem érkezik a védőoltás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×