eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (j) és demokrata párti kihívója, Joe Biden (b) második, és egyben utolsó elnökjelölti vitája a Belmont Egyetemen, Nashville-ben 2020. október 22-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják.
Nyitókép: Jim Bourg

Amerikai elnökválasztás: már zajlik a voksolás, mindkét elnökjelölt dörzsöli a tenyerét

Joe Biden úgy érzi, nagy győzelem felé tart, Donald Trump pedig 2016-os eredménye megismétlését várja.

Az Egyesült Államokban helyi idő szerint reggel óta már százezrek voksolnak az szavazóurnáknál, Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök és kihívója, a demokrata párti Joe Biden egyaránt bizakodónak nevezte magát.

Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedden megkezdődött a szavazás. Az országban

hat időzónában voksolnak,

a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor - de Maine államban például reggel ötkor - órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

Az amerikaiak az ország 46. elnökét választják meg, de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak.

Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát.

"Biztos esélyem van a győzelemre"

- fogalmazott. Az elnök - akinek az országos felmérések elsöprő többsége szerint nincs előnye a Bidennel folytatott versengésben -, úgy vélekedett, hogy Floridában, Texasban, Arizonában nagy arányú győzelmet arat. "Úgy gondolom, hogy Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mi győzünk" - fűzte hozzá.

Az elnök úgy vélekedett, hogy legalább annyi elektorra tesz szert, mint 2016-ban. Négy évvel ezelőtt 306 elektor voksát sikerült megszereznie.

A győzelemhez az 538 elektor közül 270-nek a támogatását kell megszerezni.

Donald Trump elhessegette azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek szerint kedden éjjel - még a levélszavazatok megszámlálása előtt - győztesnek nyilvánítaná magát. Leszögezte, hogy ezt csakis akkor teszi meg "amikor meglesz a győzelem".

Joe Biden még hétfőn éjjel, a pennsylvaniai Pittsburghben tartott kampánygyűlésén nyilatkozott. "Az az érzésem, hogy nagy győzelem felé tartunk" - mondta.

A választásokon több mint százmillióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, és szakértők ez alapján is arra számítanak, hogy magas lesz a részvétel.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×