eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szavazók az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon a New York-i Madison Square Gardenben 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/Mary Altaffer

Feledy Botond: az első győzelmi jelentés még érvénytelen lesz, bárkié is

Amerikában kedden tartják az elnökválasztást, több mint 95 millióan azonban már éltek az előzetes szavazás lehetőségével, ez több mint 70 százaléka a 2016-os részvételnek. Feledy Botond szerint nem csak emiatt lesz rendhagyó az idei voksolás, a korábbiakkal ellentétben ma végeredmény sem várható.

Nagyon furcsa részvételi adatokra lehet számítani a mai elnökválasztáson, hiszen a személyes szavazás – abban az országban, ahol szám szerint a legtöbb Covid-áldozat tudható – borítékolható, hogy más- és másként fog alakulni megyénk – hívta föl a figyelmet Feledy Botond külpolitikai szakértő. Ilyen szempontból Texasban, amely talán az egyik legizgalmasabb államnak ígérkezik, már régen meghaladta a korábbi, 2016-os levélszavazatok számát az idén leadottaké.

Emiatt pedig

nagyon nehéz a jóslás, és minden eddigi modellt nagyon óvatosan kell kezelni,

annak ellenére, hogy bár a levélszavazat új csoportokat is bevonz, a hagyományosan szavazók is meg fogják oldani, hogy kifejezzék véleményüket az urnáknál.

A külpolitikai elemző szerint az is biztosra vehető, hogy az eredmények sem lesznek meg a szokásos menetrendben, kivéve akkor, ha már eleve az urnáknál leadott szavazatok olyan mértékű győzelmet mutatnak, amit néhány tíz- vagy százezer egyéni voks már nem befolyásolhat. De erre szinte semmi esély, az elektori rendszer miatt pedig nagyon gyorsan változhat az állás. Nem véletlen, hogy az amerikai lapok többsége is azt írta, nem szabad még ma esete eredményt várni. Sőt, a Biden-stáb kifejezetten jelezte is,

ha ma este magát bárki győztesnek kiáltja ki, értsd Donald Trump, akkor az még érvénytelen győzelmi kikiáltás lesz.

Feledy Boton az InfoRádió kérdésére azt is elmondta, a választás napján még mindent lehet, és mindent fognak is csinálni. Rengeteg incidens várható, nem kizárt, olyan szélsőséges csoportok feltűnése sem, amelyek nem kívánják majd tudomásul venni a levélszavazatokat. Vagyis elképzelhetők helyi zavargások, amit maga Donald Trump elnök sem zár ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×