eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Szlovákiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat

Csak annak lesz szabad a mozgás, akinek van negatív vírustesztje.

Szlovákiában egy héttel, november 8-ig meghosszabbítják az október 24-én életbe lépett kijárási tilalmat - döntött szerdán Pozsonyban a kormány. Az Igor Matovic vezette kabinet ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A korlátozás alól kivételt kapnak a negatív vírusteszttel rendelkezők, számukra a mozgás november 2-a után szabad lesz.

"Igyekeztünk úgy megírni (a rendeletet), hogy a felelős emberek életét ne keserítsük" - mondta Igor Matovic újságíróknak a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az eredetileg november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezve van az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami, tekintettel a közelgő halottak napjára, érzékenyen érinti a lakosságot.

Szlovákiában a hét végén koronavírus-tesztnek vetik alá az egész lakosságot, tíztől 65 éves korig.

A múlt hét végén lezajlott próbatesztelésen a járvány által leginkább érintett négy észak-szlovákiai járás lakosságát tesztelték. Az önkéntes tesztelésen mintegy 140 ezren vettek részt, a 155 ezerre becsült maximális létszámból. A tesztek mintegy négy százaléka, 5594 emberé volt pozitív, azaz mutatott ki fertőzést. A kormány sikeresnek minősítette az akciót.

A hét végén országszerte mintegy ötezer tesztelőhelyet hoznak létre, az előzmények nélküli széles körű akció lebonyolításába a hadsereg nyolcezer katonája is bekapcsolódik.

Az egész lakosság tesztelését érintő kormányzati terv még az utolsó napokban is élénk viták tárgya.

Több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért a gyorsan romló járványhelyzet miatt országos karanténra lehet szükség.

Marian Kolár, a Szlovák Orvosi kamara elnöke szerdán felszólította a kormányt, hogy még egyszer fontolja meg a tervezett országos tesztelés megtartását. A kamara elnöke rendkívüli pozsonyi sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy üljön le egy asztalhoz a szakemberekkel, és vitassák meg a témát. A kamara szerint világos stratégiára van szükség, és meg kell mondani az embereknek, milyen eredmény után mi következik.

"Azt gyanítjuk, hogy az országos teszteléssel kapcsolatos döntés egyáltalán nem volt szakmailag megalapozott" - mondta Marian Kolár. Megjegyezte: nem tartja jónak azt a törekvést, hogy Szlovákia első legyen valamiben. Az a fontos, hogy a járvány elleni küzdelemben az ország sikeres legyen.

Szlovákiában kedden 2291 új igazolt fertőzöttet azonosítottak a 14 642 laboratóriumi teszt alapján. A kórházakban 1 231 koronavírusos vagy koronavírus-gyanús beteget kezelnek, közülük 113-an szorulnak lélegeztetőgépre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×