eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Ersin Tatar, az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság miniszterelnöke, elnökjelölt voksol egy nicosiai szavazóhelyiségben 2020. október 11-én. Az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban ezen a napon tartják az elnökválasztást.
Nyitókép: MTI/EPA/Bilge Bebek

A török kormány által támogatott jelölt nyerte az észak-ciprusi elnökválasztást

Nincs változás az egyedül Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság vezetőjének személyében.

A török kormány által támogatott Ersin Tatar nyerte az elnökválasztás vasárnapi második fordulóját az egyedül Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságban.

Eredetileg tizenegy jelölt szállt versenybe a tisztségért, a második fordulóba a jelenlegi kormányfő, Ersin Tatar, valamint Mustafa Akinci államfő jutott tovább. Előbbi a szavazatok 51,7 százalékát kapta a választási bizottság tájékoztatása szerint.

A jobboldali nacionalista Nemzeti Egységpártot (UBP) képviselő, Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatását élvező Tatar a jelenlegi, kétállami megoldás híve, a függetlenként politizáló Akinci pedig a megosztott sziget újraegyesítését pártolja.

Győzelmi beszédében Tatar köszönetet mondott Erdogannak, azt hangoztatván, hogy megbonthatatlan a kötelék a két ország között. A török elnök és a külügyminiszter a Twitteren gratulált neki.

Akinci elismerte a vereségét, ugyanakkor kiemelte, hogy

Törökország "példa nélküli" módon befolyásolta a választási kampányt, s ő maga és családja fenyegetéseket is kapott.

A részvételi arány a szokásosnál magasabb volt, ami elemzők szerint Tatarnak kedvezett.

Az 1975-ben népszavazással jóváhagyott első, majd a függetlenség kinyilvánítása után, 1985-ben elfogadott újabb alkotmány értelmében az észak-ciprusi török állam demokratikus, szekularizált köztársaság, amelynek élén az öt évre választott államfő áll. A posztot 2015. április 30. óta Mustafa Akinci tölti be.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×