eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A brit EU-tagság megszűnését (brexit) ellenzők tüntetnek a kilépési folyamat azonnali leállítását követelve az Európai Bizottság brüsszeli székházánál 2019. október 9-én. Nagy-Britannia kilépésének jelenleg érvényes határnapja október 31.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Odaszúr az Európai Bizottság az Egyesült Királyságnak

Ez a brexit miatti kötelezettségszegési eljárás első lépése.

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit - közölte az uniós bizottság elnöke.

Ursula Von der Leyen magyarázata szerint az irányításával működő testület azért küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett be a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértené a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit.

Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság köteles teljesíteni a megállapodásból fakadó kötelezettségeit, és köteles tartózkodni minden intézkedéstől, amely veszélyeztetheti a közösen megfogalmazott célkitűzések megvalósítását.

"A törvénytervezet a jóhiszeműség kötelezettségének egyértelmű megsértését jelenti.

Az Európai Bizottság azonban továbbra is keményen dolgozik a kilépési megállapodás teljes és időben történő végrehajtása érdekében. Kitartunk kötelezettségvállalásaink mellett" - fogalmazott von der Leyen. Londonnak egy hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

A törvényjavaslat szeptemberi bemutatását követően az Európai Unió kezdeményezte a tárgyalások haladásáért felelős vegyesbizottság rendkívüli ülésének összehívását, és felszólította a brit kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb szeptember végéig vonja vissza a kifogásolt intézkedéseket a törvényjavaslatból. Az Egyesült Királyság azonban megerősítette azon szándékát, hogy a törvényjavaslaton nem akar módosítani.

A brit kilépésről szóló megállapodás értelmében az átmeneti időszak alatt az Európai Unió Bíróságának van joghatósága, az uniós bizottság pedig az uniós jog által az Egyesült Királyság vonatkozásában ráruházott hatáskörökkel rendelkezik, többek között a kilépésről rendelkező megállapodás értelmezése és alkalmazása tekintetében. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes, kilencedik fordulója hétfőn kezdődött Brüsszelben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×