INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

brexit

európai bizottság

kötelezettségszegési eljárás

egyesült királyság

A brit EU-tagság megszűnését (brexit) ellenzők tüntetnek a kilépési folyamat azonnali leállítását követelve az Európai Bizottság brüsszeli székházánál 2019. október 9-én. Nagy-Britannia kilépésének jelenleg érvényes határnapja október 31.

Odaszúr az Európai Bizottság az Egyesült Királyságnak

Infostart / MTI

Ez a brexit miatti kötelezettségszegési eljárás első lépése.

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit - közölte az uniós bizottság elnöke.

Ursula Von der Leyen magyarázata szerint az irányításával működő testület azért küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett be a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértené a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit.

Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság köteles teljesíteni a megállapodásból fakadó kötelezettségeit, és köteles tartózkodni minden intézkedéstől, amely veszélyeztetheti a közösen megfogalmazott célkitűzések megvalósítását.

"A törvénytervezet a jóhiszeműség kötelezettségének egyértelmű megsértését jelenti.

Az Európai Bizottság azonban továbbra is keményen dolgozik a kilépési megállapodás teljes és időben történő végrehajtása érdekében. Kitartunk kötelezettségvállalásaink mellett" - fogalmazott von der Leyen. Londonnak egy hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

A törvényjavaslat szeptemberi bemutatását követően az Európai Unió kezdeményezte a tárgyalások haladásáért felelős vegyesbizottság rendkívüli ülésének összehívását, és felszólította a brit kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb szeptember végéig vonja vissza a kifogásolt intézkedéseket a törvényjavaslatból. Az Egyesült Királyság azonban megerősítette azon szándékát, hogy a törvényjavaslaton nem akar módosítani.

A brit kilépésről szóló megállapodás értelmében az átmeneti időszak alatt az Európai Unió Bíróságának van joghatósága, az uniós bizottság pedig az uniós jog által az Egyesült Királyság vonatkozásában ráruházott hatáskörökkel rendelkezik, többek között a kilépésről rendelkező megállapodás értelmezése és alkalmazása tekintetében. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes, kilencedik fordulója hétfőn kezdődött Brüsszelben.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018