eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lednicei kastély
Nyitókép: Flickr/KLMircea

Lichtenstein területeket követel Csehországtól

A két ország nem szomszédos, a történelmi múlt azonban összeköti őket. Kérdés, ez elég lesz-e a területi követelések érvényesítéséhez.

Az Ausztria és Svájc között elhelyezkedő kicsiny hercegség több mint 200 ezer hektárnyi területet akar visszaszerezni - az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A beadvány szerint a csehszlovák hatóságok megsértették Liechtenstein szuverenitását, amikor elkobozták az uralkodóház birtokait 1945-ben.

Katrin Eggenberger, Liechtenstein külügyminisztere Financial Timesnak elfogadhatatlannak nevezte az ellentételezés nélküli kisajátítást.

A cseh külügyminiszter-helyettes, Martin Smolek szerint ugyanakkor az Emberi Jogok Európai Bíróságának nincs hatásköre az ügyben, mert a kisajátítás az emberi jogok európai egyezményének 1950-es elfogadása előtt történt.

A most visszakövetelt birtokok között van két világörökségi helyszín is: a barokk stílusban épült valticei kastély volt a Liechtensteinek fő rezidenciája, a tőle északra fekvő pompázatos, neogótikus lednicei kastély pedig nyári székhelyükül szolgált.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×