INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

liechtenstein

csehország

restitució

Lednicei kastély

Lichtenstein területeket követel Csehországtól

Infostart

A két ország nem szomszédos, a történelmi múlt azonban összeköti őket. Kérdés, ez elég lesz-e a területi követelések érvényesítéséhez.

Az Ausztria és Svájc között elhelyezkedő kicsiny hercegség több mint 200 ezer hektárnyi területet akar visszaszerezni - az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A beadvány szerint a csehszlovák hatóságok megsértették Liechtenstein szuverenitását, amikor elkobozták az uralkodóház birtokait 1945-ben.

Katrin Eggenberger, Liechtenstein külügyminisztere Financial Timesnak elfogadhatatlannak nevezte az ellentételezés nélküli kisajátítást.

A cseh külügyminiszter-helyettes, Martin Smolek szerint ugyanakkor az Emberi Jogok Európai Bíróságának nincs hatásköre az ügyben, mert a kisajátítás az emberi jogok európai egyezményének 1950-es elfogadása előtt történt.

A most visszakövetelt birtokok között van két világörökségi helyszín is: a barokk stílusban épült valticei kastély volt a Liechtensteinek fő rezidenciája, a tőle északra fekvő pompázatos, neogótikus lednicei kastély pedig nyári székhelyükül szolgált.

Nyitókép: Flickr/KLMircea
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018