INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

fehéroroszország

tüntetés

elnökválasztás

Őrizetbe veszik az egyik ellenzéki tüntetőt a feltételezett elnökválasztási csalások miatt tartott tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 11-én. A fehérorosz ellenzék nem fogadja el az augusztus 9-i választás eredményét, amely szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő elsöprő győzelmet aratott fő riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt ellen. A karhatalom és az tüntetők közötti összecsapásokban legkevesebb egy ember meghalt, és több százan megsérültek. Sajtójelentések szerint mintegy háromezer embert őrizetbe vettek.

Folytatódtak a tüntetések, az erkélyekre is fellőttek a fehérorosz rendőrök

Infostart / MTI

Szerda éjjel már negyedszerre vonultak utcára az emberek a választás óta, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. Újabb halálos áldozat is van Fehéroroszországban.

A fehérorosz belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az éjszaka folyamán mintegy 700 embert vettek őrizetbe a hatóságok. A közlemény hozzáteszi, hogy a biztonsági erők több mint 100 tagja is megsérült az összecsapásokban. Az AP hírügynökség szerint

az éjszaka a fővárosban a rendőrök gumilövedékkel lőttek azokra, akik erkélyeikről a tüntetőket buzdították.

Csütörtökön folytatódtak a tüntetések, az immár ötödik napja zajló kormányellenes demonstráción Minszkben több mint 100 nő az őrizetbe vett szeretteik képeivel tiltakozott.

A hatóságok országszerte eddig csaknem 7000 ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Kedd éjszaka összecsapások törtek ki a lengyel határhoz közeli Bresztben is, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre.

Szerdán a fehérorosz hatóságok megerősítették egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő.

Ő a két ismert halott egyike, aki a tüntetések erőszakos leverésének esett áldozatul. A Nyomozó Bizottság közleménye szerint a 25 éves férfi a dél-fehéroroszországi Gomel egyik kórházában halt meg, miután egy vasárnapi "engedély nélkül tartott" tüntetésen őrizetbe vették. A hatóság nem közölte a halál pontos időpontját, csak annyit, hogy a férfi egészsége "hirtelen leromlott, miközben őrizetben volt.

A rendőri erőszak ellen egyebek közt felszólalt Darja Domracseva négyszeres olimpiai bajnok fehérorosz sílövő is.

Minszk, 2020. augusztus 13.
Egészségügyi dolgozók élőlánccal tiltakoznak a tüntetőkkel szembeni erőszakos hatósági fellépés ellen Minszkben 2020. augusztus 12-én, három nappal a fehéroroszországi elnökválasztás után. Az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstrációkon az utóbbi három napban mintegy hatezer embert vettek őrizetbe. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Lukasenka 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett a választáson. Cihanouszkaja, aki hatósági nyomásra, elhagyta az országot, saját magát tartja a választás győztesének.
MTI/EPA/Jauhen Jercsak
Egészségügyi dolgozók élőlánccal tiltakoznak a tüntetőkkel szembeni erőszakos hatósági fellépés ellen Minszkben 2020. augusztus 12-én. MTI/EPA/Jauhen Jercsak

Steffen Seibert német kormányszóvivő - aki korábban szavahihetőnek nevezte a választási szabályok szisztematikus megsértéséről szóló jelentéseket - az őrizetbe vett emberek azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet ugyancsak követelte a törvényellenesen őrizetbe vett személyek szabadon engedését, hozzáttéve, hogy az őrizetben lévők közt kiskorúak is vannak.

Litvánia segítséget nyújt

Lehetővé teszik a belépést az országba azon fehérorosz állampolgárok számára, akik humanitárius okokból szeretnének a balti államba jutni - jelentette be Saulius Skvernelis litván miniszterelnök. Kiemelte a szolidaritás fontosságát, és kiábrándítónak nevezte az európai fővárosok első reakcióját a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult helyzetre.

"Mi, (Fehéroroszország) legközelebbi szomszédai, mindig elsőként reagáltunk" - szögezte le a miniszterelnök, aki egyúttal felszólította az Európai Uniót, hozzon szankciókat a minszki vezetés ellen. Rita Tamasuniene litván belügyminiszter egy kabinetülésen már korábban azt javasolta, Fehéroroszországot vegyék fel azon országok listájára, amelyek mentességet élveznek a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozások alól.

Litvánia, Lettország és Lengyelország mellett a héten már felajánlotta, kész közvetíteni a fehérorosz kormány és az ellenzék között. Gitanas Nauseda litván elnök szerdán nem zárta ki az összeurópai vagy országos szintű szankciókat sem abban az esetben, ha a kezdeményezést a fehérorosz vezetés elutasítja.

Nyitókép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018