INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

mike pompeo

csehország

fehéroroszország

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök prágai találkozója 2020. augusztus 12-én. Pompeo négy országot érintő európai körútját kezdi Csehországban.

A plzeňi sörgyárba vezetett az amerikai külügyminiszter első útja

Az amerikai külügyminiszter háromnapos csehországi látogatása során kiváló biztonsági partnerként jellemezte vendéglátóit. Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel közösen botrányosnak minősítették a fehéroroszországi fejleményeket, és abban is egyetértettek, hogy Oroszország a nyugati szövetségi rendszer megbontására igyekszik.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden érkezezett háromnapos hivatalos látogatásra Csehországba.

Első útja a plzeňi sörgyárba vezetett, ahol vendéglátójával, Tomáš Petříček cseh külügyminiszterrel gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyaltak. A két diplomáciai vezető megállapította, hogy a cseh-amerikai kapcsolatok jók, és mindketten ezekre az alapokra akarják építeni a kétoldalú együttműködés jövőjét. Pompeo hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Szíriában és Afganisztánban is támaszkodhatott a csehek segítségére a katonai beavatkozások alkalmával.

Hivatalos látogatása másnapján Andrej Babiš cseh kormányfő kiemelte az amerikai külügyminiszter látogatását.

„Európa nemcsak Németországból és Franciaországból áll, hanem a V4-es országokból és más államokból is”

– jegyezte meg Babiš, aki vendégével egyetértett abban, hogy Oroszország a nyugati szövetségi rendszer megbontására igyekszik. „Moszkva nem fog sikerrel járni, a szabadság győzni fog” – mondta az amerikai tárcavezető az egykori cseh elnök, Václav Havel szavaival élve. Meggyőződése, hogy

Csehország mindig jól fog dönteni, ha az autoriter rendszer és a demokrácia között kell választania.

Majd hozzátette, hogy Kína célja szintén a nyugati demokráciák megsemmisítése. Arra az újságírói kérdésre, hogy bízik-e az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatok javulásában, azt válaszolta, reméli, ugyanúgy, ahogy más államokkal is együttműködnek.

Andrej Babiš úgy reagált, hogy Csehország mind Kína, mind Oroszország esetében

óvatosan viselkedik,

de nem szeretné megszakítani a kereskedelmi kapcsolatait egyikükkel sem.

„Nem viselkedünk másképp sem Kínával, sem Oroszországgal szemben, mint az Európai Unió bármely más tagállama“ – fogalmazott Babiš.

Az amerikai külügyminiszter nem tartja szabadnak és igazságosnak a fehéroroszországi választásokat, és leszögezte, hogy Washington aggódik a civil tüntetők miatt. Közölte, hogy az Egyesült Államok már felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a civil tüntetők ellen, s ez az álláspontja változatlan. Andrej Babiš sokkolónak nevezte a fehéroroszországi fejleményeket, szerinte a tüntetők elleni erőszak alkalmazása elfogadhatatlan.

Mike Pompeo csehországi látogatása csak az első állomása volt többnaposra tervezett európai körútjának. A külügyminiszter Prágából Szlovéniába utazik, majd Ausztriát és Lengyelországot is felkeresi.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Mike Pompeo: Az USA mindent megtesz a fehérorosz civilekért
 
A címlapról ajánljuk

Cîțu legyőzte Orbant

Florin Cîțu kormányfőt választotta elnökévé a román Nemzeti Liberális Párt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018