eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök prágai találkozója 2020. augusztus 12-én. Pompeo négy országot érintő európai körútját kezdi Csehországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A plzeňi sörgyárba vezetett az amerikai külügyminiszter első útja

Az amerikai külügyminiszter háromnapos csehországi látogatása során kiváló biztonsági partnerként jellemezte vendéglátóit. Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel közösen botrányosnak minősítették a fehéroroszországi fejleményeket, és abban is egyetértettek, hogy Oroszország a nyugati szövetségi rendszer megbontására igyekszik.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden érkezezett háromnapos hivatalos látogatásra Csehországba.

Első útja a plzeňi sörgyárba vezetett, ahol vendéglátójával, Tomáš Petříček cseh külügyminiszterrel gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyaltak. A két diplomáciai vezető megállapította, hogy a cseh-amerikai kapcsolatok jók, és mindketten ezekre az alapokra akarják építeni a kétoldalú együttműködés jövőjét. Pompeo hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Szíriában és Afganisztánban is támaszkodhatott a csehek segítségére a katonai beavatkozások alkalmával.

Hivatalos látogatása másnapján Andrej Babiš cseh kormányfő kiemelte az amerikai külügyminiszter látogatását.

„Európa nemcsak Németországból és Franciaországból áll, hanem a V4-es országokból és más államokból is”

– jegyezte meg Babiš, aki vendégével egyetértett abban, hogy Oroszország a nyugati szövetségi rendszer megbontására igyekszik. „Moszkva nem fog sikerrel járni, a szabadság győzni fog” – mondta az amerikai tárcavezető az egykori cseh elnök, Václav Havel szavaival élve. Meggyőződése, hogy

Csehország mindig jól fog dönteni, ha az autoriter rendszer és a demokrácia között kell választania.

Majd hozzátette, hogy Kína célja szintén a nyugati demokráciák megsemmisítése. Arra az újságírói kérdésre, hogy bízik-e az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatok javulásában, azt válaszolta, reméli, ugyanúgy, ahogy más államokkal is együttműködnek.

Andrej Babiš úgy reagált, hogy Csehország mind Kína, mind Oroszország esetében

óvatosan viselkedik,

de nem szeretné megszakítani a kereskedelmi kapcsolatait egyikükkel sem.

„Nem viselkedünk másképp sem Kínával, sem Oroszországgal szemben, mint az Európai Unió bármely más tagállama“ – fogalmazott Babiš.

Az amerikai külügyminiszter nem tartja szabadnak és igazságosnak a fehéroroszországi választásokat, és leszögezte, hogy Washington aggódik a civil tüntetők miatt. Közölte, hogy az Egyesült Államok már felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a civil tüntetők ellen, s ez az álláspontja változatlan. Andrej Babiš sokkolónak nevezte a fehéroroszországi fejleményeket, szerinte a tüntetők elleni erőszak alkalmazása elfogadhatatlan.

Mike Pompeo csehországi látogatása csak az első állomása volt többnaposra tervezett európai körútjának. A külügyminiszter Prágából Szlovéniába utazik, majd Ausztriát és Lengyelországot is felkeresi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×