INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

fehéroroszország

elnökválasztás

aljakszandr lukasenka

Kitölti szavazólapját egy nő a fehérorosz elnökválasztás előzetes szavazásán Minszkben 2020. augusztus 7-én. Fehéroroszországban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást. A 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fő riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt. Az elnökválasztás előtt Lukasenka legfőbb riválisai közül az egyiket bebörtönözték, a másik külföldre menekült, a választási bizottság csak öt elnökjelölt indulását engedélyezte.

Megvan a fehérorosz elnökválasztás hivatalos végeredménye

Infostart / MTI

Öt nappal a vitatott tisztatáságú voksolás után ismertette a központi választási bizottság.

Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával - ismertette a hivatalos végeredményt pénteken,

A végeredmény szerint Lukasenka valamivel többet kapott, mint a részeredmények alapján, ez 80,08 százalék volt.

Az országot 26 éve irányító 65 éves politikus legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az angoltanárnőből lett 37 éves politikus - friss nyilatkozatai szerint - feltételezi, hogy valójában a szavazók 60-70 százaléka voksolt rá. A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja pénteken kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenka győzelmében.

A vasárnapi szavazás óta a közösségi hálón

tömeges csalásokra utaló bizonyítékokat is terjesztenek.

Említés történik például előre kitöltött szavazólapokról, és nem a valóságnak megfelelően kitöltött szavazatszámlálási jegyzőkönyvekről. Napok óta tömeges tüntetések vannak Fehéroroszországban a választási eredmények elleni tiltakozásul.

Nyitókép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018