INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

spanyolország

király

külföld

letelepedés

2019. június 2-án készült kép I. János Károly volt spanyol királyról egy bikaviadalon Aranjuez városban. A pénzügyi botrányba keveredett, 82 éves I. János Károly 2020. augusztus 3-án a királyi család internetes oldalán megjelent levelében tájékoztatta fiát, VI. Fülöp jelenlegi uralkodót, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepszik le. Döntését azzal indokolta, hogy ez szolgálja Spanyolország érdekeit.

Elhagyta Spanyolországot I. János Károly volt király

Infostart / MTI

A Dominikai Köztársaságban tartózkodik I. János Károly volt spanyol király, aki hétfőn jelentette be, hogy elhagyja az országot - közölte kedden az ABC című spanyol lap, amelynek értesülését hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Az újság tudomása szerint a volt uralkodó a hét végén a spanyol Galiciába, onnan pedig a portugáliai Portóba utazott, ahonnan elrepült a Dominikai Köztársaságba. Az újság azt feltételezi, hogy I. János Károly elfogadta számos meghívása egyikét, de nem tudni, hogy végül a karibi országban fog-e letelepedni. Az újság emlékeztetett: a volt uralkodó egyszer azt mondta, hogy ha el kellene hagynia Spanyolországot, akkor Új-Zélandra utazna.

A TVI portugál televízió ugyanakkor úgy tudja, hogy a volt uralkodó a portugáliai Estoril településen van, ahol gyerekkorának egy részét töltötte. Az El Confidencial című lap viszont azt írta, hogy I. János Károly Olaszországba vagy Franciaországba utazhatott.

Hivatalos bejelentés a volt uralkodó hollétéről egyelőre nincs.

A volt uralkodó neje, a 81 éves Zsófia médiajelentések szerint nem akar külföldre távozni férjével. A volt királyné néhány napja vakációra Mallorcára utazott. Pénteken odavárják fiát, Fülöpöt - a jelenlegi uralkodót -, feleségét, Letíciát és gyermekeiket, Leonórát és Zsófiát is.

I. János Károly hétfőn jelentette be, hogy elhagyja hazáját, és külföldön telepszik le. Hírügynökségek egy pénzügyi botrányt gyanítanak a döntés hátterében. A királyi család internetes oldalán jelent meg a levél, amelyben a nyugalmazott király a fiát, az 52 éves VI. Fülöpöt tájékoztatta szándékáról.

Döntésével fia államfői tevékenységét akarja megkönnyíteni

- írta a volt uralkodó, nyilvánvalóan a június elején a spanyol legfelsőbb bíróság által ellene indított vizsgálatra utalva. Azt nem közölte, hogy hová távozik.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nemrég "zavarónak" nevezte a János Károly körül kialakult helyzetet, amelynek része egy pénzügyi vizsgálat Spanyolországban és Svájcban. Azt akarják kideríteni, hogy a volt uralkodó kapott-e jutalékot, amiért egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában.

Amióta a legfelsőbb bíróság vizsgálatot kezdeményezett, a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy eurómilliókról lehet szó. Az összeget a király állítólag Abdalláh egykori szaúd-arábiai uralkodótól kapta, és Svájcban helyezte el. Ez a hatóságok gyanúja szerint a pénz eltüntetésére irányuló próbálkozás lehetett. János Károly ügyvédje közölte, hogy a volt király a hatóságok rendelkezésére áll.

A 82 éves volt uralkodó csaknem negyven évig ült a trónon, és igen nagy szerepet játszott a modern, demokratikus Spanyolország békés felépítésében Francisco Franco diktátor 1975-ös halála után. A trónról 2014-ben mondott le.

A királyi ház szerint VI. Fülöp semmit nem tudott az esetleges pénzügyi szabálytalanságokról, és ismeretes, hogy lemondott az apjától várható személyes örökségéről.

Nyitókép: 2019. június 2-án készült kép I. János Károly volt spanyol királyról egy bikaviadalon Aranjuez városban. (MTI/AP/Andrea Comas)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018